Belföld

„Hagyjanak minket békén” – kérte a CEU rektora

Michael Ignatieff szerint az egyetemek dolga nem a kormány elleni fellépés, hanem a demokratikus döntések alapjául szolgáló tudás védelme.

„Nem politikai intézmény vagyunk, hanem egy valódi egyetem” – mondta a Közép-európai Egyetem (CEU) rektora, Michael Ignatieff hétfőn este Brüsszelben, ahol egy beszélgetésen vett részt a Brüsszeli Szabadegyetem meghívására, 150-200 fős nemzetközi hallgatóság előtt.

Ignatieff azt mondta, Soros Györgyöt magyar hazafinak tartja, és büszke rá, hogy pénzügyi támogatást adott az egyetem működéséhez, de nem kap tőle utasításokat, az egyetem 21 fős kuratóriumának tartozik felelősséggel. A kurátorok olyan egyetemekről jönnek, mint Oxford, Berkeley, a Stanford és a Columbia – idézi a rektort az Index Eurológus blogja.

A rektor politikai támadásnak tartja a magyar felsőoktatási törvény módosítását, és azt mondta, a kormány nem konzultált velük, mielőtt módosították a törvényt. Úgy látja, a kormány szeretné ellehetetleníteni, hogy amerikai diplomát is kiadhassanak, de leszögezte, hogy erről a jogról nem fognak lemondani, és az egyetem bezárni sem fog. Világszerte harminc egyetem működik hasonló rendszerben, ez bevett szokás, amivel Magyarországon sem volt baj 25 éven át, beleértve az 1998-2002-es Orbán-kormányt. Az egyetem hatszáz alkalmazottjának 40 százaléka magyar, ahogy az 1500 hallgatóból is több százan.

Az új felsőoktatási törvény munkavállalási engedélyhez kötné azoknak az oktatóknak az alkalmazását, akik nem európai uniós állampolgárok. Ezt Ignatieff egyértelmű támadásnak tartja az akadémiai szabadság ellen, aminek a lényege, hogy az egyetem azt tanítja, amit jónak lát és olyan tanárokat vesz fel, akiket szeretne.

A kérésünk lényege, hogy hagyjanak minket békén, hadd csináljuk, amit az egyetemek csinálnak

– jelentette ki Ignatieff, akit a résztvevők arról is kérdeztek, miért nem lép fel határozottan a magyar kormány ideológiája ellen. Erre a rektor azt válaszolta: nem az ő dolga, hogy felelősséget vállaljon azért, hogy Magyarországon illiberális államot építenek, az egyetemek egyetlen dolgot tehetnek, megvédik a tudást, ami az az alapja annak, hogy az emberek egy demokráciában döntéseket hozhassanak. „Makacsul ki kell állnunk amellett, hogy egyetlen igazság létezik, nem pedig többféle” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik