Belföld
President and Rector of the Central European University (CEU) Michael Ignatieff speaks during a press conference in Budapest on March 29, 2017.
The English-language CEU set up in Budapest by Hungarian born American businessman Georg Soros in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's right-wing government. / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

„Hagyjanak minket békén” – kérte a CEU rektora

24.hu
24.hu

2017. 04. 25. 09:07

Michael Ignatieff szerint az egyetemek dolga nem a kormány elleni fellépés, hanem a demokratikus döntések alapjául szolgáló tudás védelme.
Korábban a témában:

„Nem politikai intézmény vagyunk, hanem egy valódi egyetem” – mondta a Közép-európai Egyetem (CEU) rektora, Michael Ignatieff hétfőn este Brüsszelben, ahol egy beszélgetésen vett részt a Brüsszeli Szabadegyetem meghívására, 150-200 fős nemzetközi hallgatóság előtt.

Ignatieff azt mondta, Soros Györgyöt magyar hazafinak tartja, és büszke rá, hogy pénzügyi támogatást adott az egyetem működéséhez, de nem kap tőle utasításokat, az egyetem 21 fős kuratóriumának tartozik felelősséggel. A kurátorok olyan egyetemekről jönnek, mint Oxford, Berkeley, a Stanford és a Columbia – idézi a rektort az Index Eurológus blogja.

A rektor politikai támadásnak tartja a magyar felsőoktatási törvény módosítását, és azt mondta, a kormány nem konzultált velük, mielőtt módosították a törvényt. Úgy látja, a kormány szeretné ellehetetleníteni, hogy amerikai diplomát is kiadhassanak, de leszögezte, hogy erről a jogról nem fognak lemondani, és az egyetem bezárni sem fog. Világszerte harminc egyetem működik hasonló rendszerben, ez bevett szokás, amivel Magyarországon sem volt baj 25 éven át, beleértve az 1998-2002-es Orbán-kormányt. Az egyetem hatszáz alkalmazottjának 40 százaléka magyar, ahogy az 1500 hallgatóból is több százan.

Az új felsőoktatási törvény munkavállalási engedélyhez kötné azoknak az oktatóknak az alkalmazását, akik nem európai uniós állampolgárok. Ezt Ignatieff egyértelmű támadásnak tartja az akadémiai szabadság ellen, aminek a lényege, hogy az egyetem azt tanítja, amit jónak lát és olyan tanárokat vesz fel, akiket szeretne.

A kérésünk lényege, hogy hagyjanak minket békén, hadd csináljuk, amit az egyetemek csinálnak

– jelentette ki Ignatieff, akit a résztvevők arról is kérdeztek, miért nem lép fel határozottan a magyar kormány ideológiája ellen. Erre a rektor azt válaszolta: nem az ő dolga, hogy felelősséget vállaljon azért, hogy Magyarországon illiberális államot építenek, az egyetemek egyetlen dolgot tehetnek, megvédik a tudást, ami az az alapja annak, hogy az emberek egy demokráciában döntéseket hozhassanak. „Makacsul ki kell állnunk amellett, hogy egyetlen igazság létezik, nem pedig többféle” – mondta.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Stray dogs run in front of the Chernobyl nuclear power plant during a drill organized by Ukraine's Emergency Ministry, 08 November 2006. Emloyees and rescue workers improved their activity in case the "sarcophagus" covering the destroyed 4th power block collapses.
 AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY / AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.