Belföld
Tárnok, 2015. augusztus 7.
Torlódó jármûvek az M7-es autópályán Tárnoknál, miután három autó ütközött Érd térségében 2015. augusztus 7-én. A balesetben többen könnyebben megsérültek.
MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Megszívatja a kormány az autósokat

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2017. 04. 24. 20:04

Megváltoznak a műszaki vizsgával kapcsolatos szabályok, a jogosítvány pedig csak az egészségügyi lejáratáig helyettesíti a személyi igazolványt.

A kormány honlapján megjelent rendelettervezet értelmében a jogosítvány jelenleg személyazonosság igazolására a kiállításától számított tíz évig, a 65. életévüket betöltöttek esetében viszont határidő nélkül alkalmas.

A módosítás szerint személyazonosság igazolására a vezetői engedély az egészségügyi érvényességi időpontjáig, de a 65. életévüket betöltöttek esetében a vezetői engedély érvényességi idejének lejártát követően is alkalmas.

Szigorítják a műszaki vizsgabiztosokra vonatkozó előírásokat is, ha a tervezet ebben a formában lép életbe, a műszaki vizsgálatok során a vizsgabiztosnak minden esetben vizsgálnia és biztosítania kell összeférhetetlenség-mentességét, vagyis nem vehet részt olyan jármű vizsgálatában, amely saját vagy hozzátartozója tulajdonában vagy üzemeltetésében van

A jövőben a biztos díjazása nem kapcsolódhatna az adott műszaki vizsgálat eredményéhez. Ha komoly hiba miatt bukna el egy jármű, akkor a forgalmi engedély 2 hónappal meghosszabbítható, de a járművel csak a javítóhelyig lehet közlekedni.

Komoly vagy veszélyes hiányosság esetén nemcsak az üzembentartót, a járművezetőt is bírságolnák, ez utóbbi csak a bírság-tétel 20 százalékát fizeti.

Aki használt autót hoz be külföldről Magyarországra, annak jövő év május 20-tól az eladó országában, a műszaki vizsgálatok igazolásáról kiállított műszaki vizsgálati bizonyítványt is be kell mutatnia.

(napi.hu)

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. november 30.
Áder János köztársasági elnök vízzel koccint a Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 kiállításán a Millenárison, a háromnapos rendezvény utolsó napján, 2016. november 30-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.