Belföld

Botrányos szavazáson döntöttek milliárdos fejlesztésekről Tolna megyében

Elképesztő módon döntöttek milliárdok sorsáról a fideszes többségű Tolna megyei közgyűlés pénteki ülésén. Az egyik ellenzéki képviselő szerint kikapcsolt szavazógéppel, a nyilvánvaló összeférhetetlenség ellenére is szavazó fideszes képviselőkkel folyt a voksolás, az ellenzéki képviselők pedig azt sem tudták beazonosítani, milyen projektekről is kellene dönteniük.

„A Döntés-előkészítő Bizottság döntési javaslatának területi szereplő általi jóváhagyása a TOP felhívásai keretében benyújtott támogatási kérelmek vonatkozásában” – ezt a kissé sematikus címet kapta a Szekszárdon tartott rendkívüli zárt ülés fő napirendi pontja.

Az ott történtekről Szabó Loránd, Dombóvár polgármestere írt Facebook-oldalán, aki a megyei közgyűlésben a Demokratikus Koalíciót képviseli.

Orbitális szabálytalanság miatt bukhatják a megyei települések az EU-s pályázatokatTegnap sürgősséggel összehívott…

Közzétette: Természetesen Dombóvár – 2017. április 22.

Szabótól megtudtuk: már az ülés felvezetése izgalmas volt, több oldalas titoktartási és összeférhetetlenségi nyilatkozatot írattak alá a képviselőkkel, tanúk előtt.

Aztán hamar kiderült az is, hogy miért.

„Az ülésteremben egy nagy táblázat várta a képviselőket, amelyen már előre be voltak jelölve azok a pályázatok, ahol az adott képviselő érintett volt. … Aztán elindult minden idők legszabálytalanabb döntéshozatala. Fehérvári elnök (Fehérvári Tamás, a Tolna megyei közgyűlés fideszes elnöke – a szerk.) feltette szavazásra az összeférhetetlenségi kérdést. Tehát a képviselők, akik amúgy többségében polgármesterek, alpolgármesterek, települési képviselők nyilatkoztak, hogy összeférhetetlenek, így a döntéshozatalban, amennyiben érintettek egyes pályázati tengelyeknél, … jogszerűen nem vehetnek részt. Ez el is hangzott, ha jól emlékszem a főjegyző szájából” – írja a polgármester.

Szabó Loránd független polgármester részt vesz a dombóvári önkormányzat képviselő-testületének ülésén a városházán 2012. augusztus 23-án.
Fotó:MTI/Kálmándy Ferenc

Aztán jött az első nagy meglepetés. Szabó Loránd kérte, hogy minden egyes képviselőről egyenként szavazzanak, de nem így lett.

Döbbenetes eredmény kerekedett, a fideszes többség azt szavazta meg, hogy a képviselők jelentős része hiába nyilatkozott úgy, hogy összeférhetetlen, az elnök kiadta az ukázt, és úgy döntöttek, hogy nem összeférhetetlenek, tehát nyugodtan szavazhatnak saját pályázatukról is

– írja a dombóvári polgármester Facebook-oldalán.

Szabótól megtudtuk: a képviselők asztalára volt készítve három előre megírt határozati javaslat, azzal, hogy a mellékletet majd ismertetik, mert csak az tartalmazza a támogatásra érdemes, nem érdemes és csökkentett támogatású pályázatokat.

Ám ezt is nagyon furcsán oldotta meg a közgyűlés elnöke. Mint azt a DK-s képviselőtől megtudtuk: projektoron keresztül egy falra vetítették ki a táblázatokat, ám azok semmi mást nem tartalmaztak, mint pályázati kódokat, amiket ott helyben szerinte képtelenség volt beazonosítani. Az ellenzék összes szereplője – a Jobbik, az MSZP és a DK képviselteti magát összesen 6 fővel a Fideszen kívül a közgyűlésben – felszólalt az eljárás ellen. Szabó kért kódfejtőt, de nem kapott semmilyen segítséget. „Magyarul nem érdekelte őket, hogy úgy szavaztatnak, hogy az ellenzéki képviselők hátrányban voltak, mert kérés ellenére nem kaptak a döntésükhöz információt. Biztos vagyok benne, hogy a fideszesek tudták, hogy a kódok mögött melyik pályázat bújik meg” – írja a polgármester közösségi oldalán.

A Fidesz képviselői mindent megszavaztak, az ellenzék semmit, vagy kivonták magukat a szavazás alól, mint Szabó. A szavazást ezúttal nem a már megszokott és a voksokat név szerint is rögzítő szavazógéppel, hanem kézzel végezték.

A dombóvári polgármester szerint az egész borzalmasan furcsa körülmények között lezajlott szavazásnak egyetlen értelme volt. „Több pályázati kiírásnál előállt volna olyan helyzet, hogy az összeférhetetlenség miatt többen lettek volna az ellenzéki képviselők, s így felboríthatták volna a politikai szempontú pályázati akaratot. Hiába érvelt a jobbikos képviselő, hogy hozzák nyilvánosságra a szakmai pontokat, véleményeket, mert ő eszerint szeretné leadni a szavazatát, elutasították” – írja Szabó.

A polgármester leszögezte: ez a fajta döntéshozatal a megyei területfejlesztési uniós pályázatokat lehetetleníti el, ezért mindenképpen az Európai Unió megfelelő szerveihez fordul, hogy vizsgálják ki, szabályosan történt-e minden.

Az ügyben megkerestük Fehérvári Tamást, a Tolna megyei közgyűlés elnökét is, aki nyilatkozni nem kívánt, ám azt közölte: kedden délelőtt közleményt adnak ki a témában. Szabó Loránd szintén kedden délelőtt Szekszárdon sajtótájékoztatót tart a történtekről.

(Kiemelt képünkön Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke beszél, a víz világnapján rendezett konferencián  2016. március 22-én. Fotó:MTI/ Sóki Tamás )

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.