Belföld

Rabjai a földnek – kaszáltak a politikusfeleségek

Földművesként nekik is jutott a sokmilliós agrártámogatásból.

A Blikk a Vidékfejlesztési Hivatal adatai közül válogatta ki, hány parlamenti politikus házastársa kapott tavaly földművesként állami és uniós agrártámogatást családi vagy egyéni vállalkozásai révén.

A lap szerint a legtöbb pénz (23,7 millió forint) L. Simon László (Fidesz) fitneszedzőként dolgozó feleségének jutott. A képviselő jelezte, visszásnak tartaná, ha egy cég azért kapna támogatást, mert egy politikushoz köthető, de azt is, ha egy jogszerűen járó támogatást azért nem kaphatna meg egy gazdálkodó, mert politikus is.

Második helyezett lett Horváth­ István (Fidesz) felesége lett, akinek a Bikácsi Agrár Kft.-je 21 millió forintot kapott. A szekszárdi politikust is keresték, hogy angoltanárnő felesége mikor vágott bele a mezőgazdaságba, de nem válaszolt.

Dobogós lett Bánki Erik (Fidesz) felesége 18,5 millió forinttal. A Blikk szerint a jogi végzettségű házastárs is mostanában kóstolhatott bele a földművelés világába, egy évvel korábban még csak 300 ezer forintot kapott.

A politikusok támogatási listáját vezető Farkas Sándor (Fidesz) fe­lesége 11,3 millió forin­tot kapott saját nevére. Ő ré­gi agrárszakember, férje agrárcégének vezérigazgatója.­ Ötödik helyre volt elég az a 9,9 millió, amit Győrffy Balázs (Fidesz) felesége vett fel. Ő 2015-ben került fel a listára, korábban soha semmilyen agrártámogatásban nem részesült. Ellenzéki politikus feleségeként, a korábban is gazdálkodásból élő Sallai R. Benedek (LMP) neje 7,6 milliót kapott.

A Blikknek Ács Sándorné agrármérnök gyanúsnak nevezte, ha valaki teljesen más pályáról érkezve veszi fel az agrártámogatásokat.  Az ellehetetlenített kishantosi gazdaság egykori alapítója kérdésesnek tartja, hogy aki nem gazdálkodó, annak miért van szüksége földre és az ehhez járó támogatásokra. Szerinte nem kizárt, hogy földspekuláció állhat a háttérben.

Korábban Ángyán József volt agrárállamtitkár egyértelműnek nevezte, hogy a földmutyi célja éppen támogatások megszerzése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik