Belföld

A magyarok többsége nem osztja Orbán véleményét a nőkről

Legkevésbé a fideszesek számára fontos, hogy több nő legyen a politikában.

Az Európai Unión belül Magyarországon a legalacsonyabb a nők aránya a parlamentben, de világviszonylatban is gyalázatos a helyzet, a 158. helyen állunk a világ 194 országa között. Mögöttünk nagyrészt afrikai országok sorakoznak – idézi a Népszava az ENSZ megállapításait.

Az Integrity Lab közvélemény-kutatást végzett arról, hogy miért van ilyen kevés nő a magyar politikai életben. Ebből kiderül:

a magyarok többsége, 84 százalék nem ért egyet azzal, hogy azért van kevés nő a parlamentben, mert kevésbé lennének alkalmasak politikusnak.

A válaszadók 74 százaléka azzal sem ért egyet, hogy a nők kevésbé képesek nehéz döntéseket meghozni, és hét megkérdezettből csak egy vélte úgy, hogy a nők nem elég kemények a politikához, vagyis a többség nem ért egyet Orbán Viktorral, aki ezzel magyarázta a nők hiányát a politika élvonalában.

Leginkább a baloldali-liberális szavazók mondták azt, hogy szívesebben szavaznak olyan pártra, amelynek fontos, hogy minél több női jelöltet állítson. A fideszesek 63, a jobbikosok 53 százaléka mondta azt, hogy ez kevésbé fontos számára. A női kvótát legkevésbé a fideszesek támogatják, 46 százaléknyian, a teljes népességben viszont 51 százaléknyian pártolják annak bevezetését.

A megkérdezettek 36 százaléka véli úgy, hogy a politizáló nőket még saját pártjukban sem támogatják eléggé, és szintén 36 százalék gondolja úgy, hogy a nőknek „családi kötelezettségeik” miatt nincs elég idejük a politikára.

A válaszadók 54 százaléka gondolja úgy, hogy mindannyiunk közös érdeke, hogy több női politikus legyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik