Belföld

Százezer darab fehér köpenyt szerez be a Mazsihisz

Gigantikus mennyiségű XL és XXL méretű műanyag köpeny beszerzését tervezi a Mazsihisz, de egyelőre rabbinikus okokból meghiúsult az üzlet.

A 24.hu információi szerint nem sikerült megtalálni a megfelelő polipropilén köpenyt a piacon a Mazsihisznek. A zsidó hitközség honlapján jelent meg nemrég egy pályázat, amely fedőruhák vásárlására szólt. A Mazsihisz százezer darab XL-es és XXL-es fehér köpeny leszállításához keresett partnert.

Az irdatlan mennyiségre szóló megrendelés hallatán a Mazsihisz vezetői is tanácstalanok voltak, ötletük sem volt, honnan jött a kiírás ötlete. Heisler András, a szervezet elnöke a 24-től tudomást szerzett a százezres beszerzési tételről, de nem rendelkezett bővebb információval az ügyről Frölich Róbert főrabbi sem. Végül néhány nap után a turisztikai igazgatóság vezetőjétől, Róna Ivántól kaptunk válaszlevelet, amiből az derült ki, hogy a Dohány utcai Zsinagóga Komplexum látogatóinak szánják a köpenyeket.

A komplexumot – ideértve a zsinagógát, a temetőt, a Wallenberg emlékkertet és a Zsidó Múzeumot – évente mintegy 400 ezren keresik fel. A látogatók többsége a főszezonban érkezik.

Az igazgató szerint ezekben a hónapokban sokan fedetlen vállal és fedetlen combokkal érkeznek. Tavaly nyáron az összes látogató közel egyharmadának probléma volt az öltözetével. A spagettipántos póló, a forrónadrág, valamint az izompóló és a rövid nadrág miatt sok embert kellett elküldeni.

A másik megoldás az volt, írta Róna, hogy a hitközség hatalmas papírrolnikat vásárolt. Papírral tekerték be a látogató vállát, és ha kellett, akkor szoknyát formázva a combját is.

Körülményes volt és nem volt praktikus, ráadásul erőteljesen megterhelte a büdzsénket is, mert ezeket a fedőpapírokat csak nagy időráfordítással és nehézséggel tudtuk ráadni, néha rákényszeríteni a vendégekre.”

A Mazsihisz ezért könnyű és egyszerűen használható köpenyek beszerzése mellett döntött, melyeket gyorsan rá lehet adni a látogatókra. Róna szerint 100 ezer darab a számításaik szerint két szezon alatt elfogy.

A köpenyeket nem adják majd ingyen: a NAV-hoz bekötött pénztárgépekből kiadott (szigorú számadású) jegyekkel (un. “köpenyjegyekkel”) teszik hivatalossá.

Úgy tudjuk, a beszerzés első körben nem járt sikerrel, mert a felkínált köpeny túlságosan átlátszó volt,

így rabbinikus szempontok alapján egyelőre nem felelt meg a kívánalmaknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik