Belföld

A kormány kihátrált az óraátállítás eltörléséből

Kepli Lajos (Jobbik) kedden a parlamentben azt akarta tudni, hogy a kormány miért hátrált ki a Jobbik azon javaslata mögül, amelyik eltörölte volna az évenkénti kétszeri óraátállítást. Szavai szerint a közvélemény-kutatások és felmérések azt mutatják, hogy az óraátállítás eltörlésével a magyar társadalom mintegy négyötöde egyetért.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára azt felelte, hogy a kormány az ésszerűség és az alapvető gazdaságpolitikai érdekek miatt sem támogatja a javaslatot. Az átállítással ugyanis mintegy 100-120 ezer megawatt energiát lehet megtakarítani – hangsúlyozta. Az átállítás megszüntetése jelentős hatást gyakorolna a közösségi közlekedésre, nehézségeket okozna a vasúti, a közúti és légi járatok menetrendjében.

A képviselő nem fogadta el a választ, a parlament viszont igen, 108 igennel 27 nem és egy tartózkodás ellenében.

A magyarok 80 százaléka egyébként jelenlegi formájában eltörölné az óraátállítást. Egy tavalyi felmérés szerint az ellenzők kétharmada a fix nyári időszámítás híve, 23 százalék a télire állna át, míg 13 százalék az időzónaváltást támogatná, amely keretében a greenwichi középidőhöz nem 1, hanem 2 órát adna.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik