Belföld

Végrehajtást kértek az Országgyűlés gazdasági bizottsága ellen

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 04. 15. 11:27

Miközben a kormány azt hangoztatja, hogy a letelepedésikötvény-program átlátható, az adatokat jogerős ítélet ellenére sem hajlandók kiadni.

Végrehajtást kért a Magyar Nemzet az Országgyűlés gazdasági bizottsága ellen, mert a fideszes Bánki Erik vezette testület nem adja ki azokat a közérdekű adatokat, amire amúgy jogerős bírósági ítélet kötelezné. Az ítélet január 19-én emelkedett jogerőre, a bizottságnak 15 napja lett volna arra, hogy elküldje a lapnak a letelepedési kötvényekkel kapcsolatos adatokat.

A Magyar Nemzet korábban több furcsaságot is feltárt a többségében offshore cégekből álló közvetítő vállalkozásokkal kapcsolatban, de annak ellenére nem másolhatták le a vonatkozó dokumentumokat, hogy arra elvileg jogosultak lettek volna, újabb iratbetekintésre nem kaptak lehetőséget és közérdekűadat-igényléseiket is elutasították.

A legdrasztikusabb intézkedés az lehet, hogy a bíróság rendőri kísérettel foglalja le az Országgyűlés épületében a közérdekű adatokat tartalmazó aktákat.

Mindeközben a kormányzati kommunikáció azt hangoztatja, hogy a letelepedésikötvény-program átlátható, és a kormánynak semmilyen titkolni valója nincs. A Transparency International és az Investment Migration Council márciusban bemutatott tanulmánya azonban arra a következtetésre jutott, hogy a program a magyar gazdasághoz nem járul hozzá, ellenben politikai befolyással bíró embereket, és a velük együttműködő cégeket gazdagítja.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.