Belföld

23 ezres kár miatt állnak bíróság elé a Sándor-palotát megdobáló tüntetők

A Fővárosi Főügyészség közleménye szerint a két férfi a pár nappal ezelőtti nyilvános rendezvényen festékkel teli flakonokat dobált a Sándor-palota irányába; a kifröccsenő festék beszennyezte a műemléki épületet, valamint a rendezvényt biztosító rendőrök testére és ruházatára is rákerült.

Az ügyben szereplő három elkövető a nyilvános rendezvényen – az egyikük által beszerzett – 6 darab, festéket tartalmazó műanyag flakon tartalmát lufikba próbálta tölteni azért, hogy azokat az épület falán szétdurrantva, minél nagyobb felületet szennyezzenek be festékkel.

Miután a festék sűrűsége miatt ez nem sikerült, a festékes flakonok tetejét levették, majd a kordonhoz futva, a rendőri sorfal felett a Sándor-palota irányába dobták. Azok közül 1-1 flakon a Sándor-palotát eltalálta, annak erkélyét és falát festékkel beszennyezte, ezzel megrongálva azt, így a kiemelten védett nemzeti vagyonban 23.000 forint kár keletkezett.

A cselekménnyel kapcsolatban a Budapesti Nyomozó Ügyészség két személyt vett őrizetbe és hallgatott ki gyanúsítottként csoportosan és nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság bűntettének, valamint műemlék megrongálásával elkövetett rongálás bűntettének megalapozott gyanúja miatt. Harmadik társuk jelenleg ismeretlen.

Az ügy egyik terheltje a megalapozott gyanú tárgyát képező bűncselekményt próbára bocsátás próbaideje alatt, illetve más folyamatban lévő büntetőeljárás hatálya alatt követte el.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség az eljárás alá vont két férfit a mai napon, csütörtökön – gyorsított eljárásban – állítja bíróság elé.

A Budai Központi Kerületi Bírósághoz eseményt hirdettek meg a Facebookon, várnak mindenkit a tárgyalásra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik