Belföld

Kósa a CEU-ról, nincs kivétel, kivéve, ha Trump felhívja Orbánt

A Fidesz-frakcióvezető elismerte, a kormány harcot hirdetett Soros György ellen.

Kósa Lajos szerint a sokak által kifogásolt törvény csak azt mondja, hogy a Magyarországon lévő egyetemek tartsák be a magyar szabályokat. Arra a felvetésre, hogy a CEU azt be is tartotta, amíg nem módosították azokat, az ATV-ben érdemben nem reagált a Fidesz frakcióvezetője, aki azt mondta, hogy a tüntetők nem buták, de semmi relevanciája nem volt megmozdulásuknak.

Azt kérték, hogy ne zárjunk be egyetemet. A magyar kormánynak nincs egyetembezárási szándéka. Tanszabadságot követeltek, Magyarországon az van. Kutatási szabadságot követeltek, de hiszen kutatási szabadság van.

Kósa a CEU-botrány hátterében is megtalálta a migránsokat, mondván, Soros György a legbefolyásosabb emberek egyike, akivel régi vitája a kormánynak a menekültügy, a CEU pedig egy fantomegyetem. A Közép-európai Egyetemet nem bántják, az egy magyar egyetem, de a CEU egy amerikai bejegyzésű egyetem, amelynek nincs Amerikában oktatója, oktatási és kutatási programja, ott nem is működik.

Nincsen tanárai, nincsen egyetlen diákja sem. Ezért ez egy nem létező intézmény, ezért egy fantom egyetem.

Arra a felvetésre, hogy mi van akkor, ha Donald Trump mégis felhívja Orbánt, hogy oké, aláírja az együttműködést, garantálja a jogszerűséget, Kósa kicsit bizonytalanul, de azt mondta: az új helyzet.

De csak akkor, ha a központi kormányzat is jóváhagyja azt, amit New York állam amúgy garantál. Ha Donald Trump a CEU mögé áll, az egy másik helyzet.

Arra a kérdésre, miért érdekük, hogy ne kapjanak amerikai diplomát az itt tanuló diákok, azt válaszolta, ezzel a többi egyetem hátrányát mérséklik. A frakcióvezető ezt követően a TV2 reggeli műsorában is megismételte, hogy szerinte a CEU ügye csak egy mellékhadszíntér a kormány és Soros György vitájában, a fő vita a migrációs kérdés, mert látszik, hogy ebben feszül egymásnak a kormány és a Soros György által irányított “birodalom”.

A CEU-t “nem akarjuk bezárni, nem is tudjuk, egy amerikai szervezetre a magyar államnak nincsen joghatósága” – hangsúlyozta. Az egyetemről, “ha szándék van, lehet megegyezni”, csupán annyit kell tudomásul venni, hogy eddig ez a konstrukció minden szabályozáson kívül működött”, de Magyarországon a szabályokat Soros Györgynek is be kell tartania. A frakcióvezető arra nem tért ki, hogy az eddigi szabályokat a CEU betartotta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik