Belföld

Külügyi megbízottak jönnek Washingtonból a CEU miatt

Megbízottakat küld Magyarországra jövő héten az amerikai külügyminisztérium a CEU körül kialakult helyzet miatt.

Michael Ignatieff, az egyetem rektor-elnöke a The Chronicle of Higher Education című lapnak számolt be arról, hogy üzenetben értestették: az amerikai külügyminisztérium embereket küld Budapestre jövő héten.

Az Egyesült Államokban tartózkodó Ignatieff szerint a megbízottak kifejezetten a CEU miatt érkeznek majd a magyar fővárosba, de az interjúból nem derült ki, kivel tárgyalnak, vagy milyen megbeszéléseket tartanak majd itthon.

Az interjút idéző Hvg.hu Ignatieff háborús képben mutatta be az amerikai olvasók számára az egyetem helyzetét:

a CEU egy geostratégiai csata közepén találta magát egyfajta túszként. A csata Orbán Viktor és az európai közösség, illetve Orbán Viktor és az USA között zajlik.

A rektor szerint a kialakult helyzetben az amerikai kormány támogatása megingathatatlan, ami hatással volt az európai reakciókra is, az USA támogatása miatt már Európában is kevésbé óvatosak a CEU ügyével kapcsolatban.

Arra a kérdésre, hogy a Trump-kormánytól nagyobb támogatást kap-e, mint az Obama-kabinettől kapott volna, a rektor nem válaszolt. Annyit mondott, hogy nem helytálló Orbán feltételezése, miszerint a Trump-kormányt nem érdekelné, ha egy amerikai intézményt támadás ér.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik