Belföld
Nyíregyháza, 2017. január 12.
Látogatási tilalomról tájékoztató felirat a Jósa András Oktatókórház gyermekosztályának folyosóján Nyíregyházán 2017. január 12-én. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében szaporodó influenzás megbetegedések és hurutos, légúti fertõzések miatt továbbra is érvényben van a részleges látogatási tilalom a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Jósa András Oktatókórházának szülészet-nõgyógyászati osztályán, gyermekosztályán és újszülött részlegén.
MTI Fotó: Balázs Attila

Új influenza-világjárvány törhet ki

24.hu
24.hu

2017. 04. 06. 15:38

Korábban a témában:

Egy új influenza-világjárvány kockázatára figyelmeztettek ausztrál tudósok, akik tanulmányukban kimutatták, hogy az elmúlt 10 évben soha nem látott számú új influenzatörzs bukkant fel világszerte.

Megvizsgáltuk az összes különféle madárinfluenza-törzset, azt, hogy mikor fejlődtek ki, mikor fertőztek meg embereket. Áttekintettük a halálozási adatokat, azt, hogy a vírus miként terjedt a népességben és felrajzoltuk a különböző vírusok keletkezésének időbeni térképét

– magyarázta Raina MacIntyre, az Új-dél-walesi Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője.

A tanulmány szerint az influenza A vírus első és legpusztítóbb, világméretű járványa, az 1918-19-es spanyolnátha után 40 év telt el, amikor az első új influenzavírus-törzs megjelent.

A következő új törzset 10 évvel később jegyezték fel. A 2011-15 között eltelt öt évben azonban hét újabb influenzavírus-törzs jelent meg és terjedt szerte a világon.

Megnőtt a kockázata annak, hogy egy új madárinfluenza-törzs jelenik meg, amely képes világméretű járványt okozni az emberek körében. A nemzeti és a nemzetközi járványügyi intézményeknek fel kell ismerniük ezt a sürgető kérdést

– hangsúlyozta Chau Bui járványmegelőzéssel foglalkozó állatorvos, a kutatás vezető szerzője.

Bui szerint hatékonyabb ellenőrzések kellenek ahhoz, hogy megakadályozzák az új vírusok terjedését a madarak, különösen a házi szárnyasok körében. A hatóságoknak többet kell tenniük ahhoz, hogy csökkenjen a fertőzés állatról emberre terjedésének kockázata.

Azt nem tudni, hogy az influenzavírus miért képes ily gyorsan változni, egyesek úgy vélik, hogy a klímaváltozás, a városiasodás, a mezőgazdasági gyakorlat állhat a háttérben. Ugyanakkor a tanulmány szerzői szerint ezek a tényezők nem változtak olyan gyors ütemben, ahogyan az új vírustörzsek keletkeztek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.