Belföld

Orbán volt tanácsadója: Épelméjű ember ilyet nem mondhat

A CEU nagyjából olyan szintű szabálytalanságokat követett el, mintha nem nyújtotta volna be a tűzvédelmi szabályzatot. A mostani törvény számon kéri, hogy a 25 évvel ezelőtti akkreditáció nem felel meg a mostani elvárásoknak. Ez visszamenőleges törvénykezés, mondja Csaba László, a CEU tanára, az Orbán-kormány volt tanácsadója a Heti Válasznak adott interjúban.

Kamudiplomát nem adunk ki. Hallgatóink száz százaléka elhelyezkedik, a nemzetközi egyetemi rangsorokban az én tanszékem például a 39., illetve 42., miközben magyar egyetem nincs az első 350-ben. Akkor milyen csalásról beszélnek?

– mondja Csaba. Szerinte az nem igaz, hogy két diplomát adnának ki.

A 2004-es akkreditáció óta olyan programok vannak, ahol a hallgató választhat, hogy csak amerikai papírt akar-e, vagy magyart is. Százból kilencvennek nem kell a magyar. Ezért nincs minden programunk akkreditálva Magyarországon: nincs rá igény, miközben a folyamat rengeteg erőforrást kötne le. Akadálya nem lett volna, nálunk a követelmények magasabbak, mint a magyarországiak.

Szerinte nem lehet új campust építeni New Yorkban, a mostanit Budapesten húsz milliárd forintból húzták fel, az állam egy forintot nem adott hozzá. Ha New Yorkban kellene fejleszteni Budapest helyett, az nem jó.

Csaba szerint épelméjű ember ilyet nem mondhat. 

Egyébként azt is elképzelhetőnek tartja, hogy Orbán tényleg azért csinálja, hogy találkozhasson Trumppal. Szerinte a miniszterelnök régóta szeretne már amerikai elnökkel találkozni.  De egyébként azt látja, hogy nem a CEU a célpont, hanem Soros György.

Úgy látom, a CEU csak járulékos veszteség. Amikor bombáznak, akkor néga civilek is meghalnak.

Szerinte az egyetem elleni vizsgálatot is tavaly ősszel kezdték el, amikor Soros neve először előkerült. De azt is mondja, hogy a kormány rosszul, mérte fel a helyzetet, mert arra számítottak, hogy Trump nem fogja megvédeni Hillary Clinton legnagyobb támogatóját. De ez teljes félreértése az amerikai politikának, pedig az amerikai ügyvivő ezzel kapcsolatban világosan fogalmazott.

Csaba szerint volt idő, amikor Orbán Viktor kikérte bizonyos emberek tanácsát, többek között az övét is. Aztán vagy megfogadta, vagy nem. 2014 óta viszont nincs visszacsatolás. Nem a CEU az egyetlen olyan téma, amiben egy szűk kör egyeztetés nélkül meghozott egy döntés, aztán kiderült, hogy nem abba a kapuba kellett volna lőni.

Biztos vagyok benne, hogy ez nem stratégia. A miniszterelnököt nem tegnap óta ismerem, mindig is hajlott a rögtönző, kurucos mentalitásra és döntéshozatalra. Szerintem ez a döntés a visszacsatolás hiányából fakad: nem volt senki, aki negyedórát nyugodtan beszélgetett volna vele erről. A kormányfő gyors felfogású, ennyi elég lett volna. Túl sok minden megy fel magas szintre, ahol ötletszerű döntések születnek előkészítés, hatástanulmány nélkül. Palkovics államtitkár úr azt mondta, meglepte a CEU érdekérvényesítő képessége, ami a nemzetközi beágyazottságából ered. Jó reggelt! És most egy akadémikustársamról beszélek, nem a birkozószövetség elnökéről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik