Belföld

Aggódnak a Fehér Házban a CEU miatt

A CEU elnök-rektora, Michael Ignatieff magas rangú tisztviselőkkel és újságírókkal találkozott az Egyesült Államokban, hogy megvitassák a CEU ellehetetlenítésére tett törvényjavaslatot:

  • Fiona Hill, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának tagja, európai és orosz ügyekért felelős elnöki tanácsadó
  • Thomas A. Shannon, politikai ügyekért felelős helyettes külügyi államtitkár
  • Hoyt Yee, eurázsiai és európai ügyekért felelős külügyi államtitkár-helyettes, a közép- és délkelet-európai kapcsolatok felelőse
  • A Képviselőház és a Szenátus demokrata és republikánus tagjai, beleértve a Szenátus és a Képviselőház Külügyi Bizottságainak magas rangú tagjait
  • Karen Donfried, a német Marshall Alapítvány elnöke

Ignatieff örömmel tapasztalta, hogy milyen mértékben támogatja a CEU tanszabadságának védelmét az Egyesült Államok Kormányzata és Kongresszusa. Az Egyesült Államok Kormányzatának és Kongresszusának számos tagja fejezte ki felé aggodalmát az új magyar felsőoktatási törvény magyar-amerikai kapcsolatokra gyakorolt negatív hatásával kapcsolatban.

Ignatieff hétfőn Berlinbe utazik, hogy ismertesse a CEU helyzetét a német politikusokkal, egyetemi vezetőkkel, alapítványokkal és a médiával. Németország szövetségi elnökétől, Frank-Walter Steinmeiertől, a német szövetségi kancellári hivataltól, és az Európai Parlament Európai Néppártjának vezetőjétől kapott támogatás inspiráló volt a CEU közössége számára. Visszaérkezése után Ignatieff tájékoztatja az egyetem közösségét és a sajtót utazása eredményeiről.

 

Az alábbiakban csatolok Thomas A. Shannon és Michael Ignatieff találkozásáról egy fényképet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik