Belföld

Visszatért jégtáblás Jani és a komphajója

A hét végére ismét forgalomba áll a húszmillióból felújított tiszacsegei komp, amit a jeges tiszai ár vitt el.

Az idei tél legnagyobb tragédiáját sikerült a honvédségnek elkerülnie, amikor helikopterrel kimentette Jánost (egyeseknek Janit), a Tiszacsege-Ároktő kompjárat őrét a jeges Tiszából. Ugyanis a zajló jég eltépte a komp láncait és becibálta a tutajt a folyó közepére, ráadásul félő volt, hogy be is borítja azt.

A hajót utána vadul rángatta a Tisza, egészen le a Tisza-tó Sarudi-medencéjéig, ahol végre megfogták. Azóta a kiskörei kikötőben állomásozott, 20 millió forintból itt újították fel. Április 7-től fog ismét járni, eleinte csak próbautakon, aztán utasokkal, autókkal is.

Kisköre, 2017. február 16. Fajta János (b) és Lévai Zoltán, a tiszai jégzajlásban Tiszacsegérõl elsodródott komp üzemeltetõi a jármû fedélzetén, miután azt egy jégtörõ hajó a Kiskörei vízerõmû téli hajótárolójába vontatta 2017. február 16-án. MTI Fotó: Ruzsa István

Lévai Zoltán, a komp üzemeltetője szerint megsérült a gépház, a fedélzet és a víz alatti hajótest is. Hét hétbe telt helyrehozni, péntek reggel 7-től indul az első utasokkal teli járat.

(Velvet)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik