Belföld

Tizenöt év fegyházat kapott a zsákai kaszás

Első nyilvános ülését tartotta a Debreceni Ítélőtábla szerdán a “zsákai kaszás” ügyében. A férfit – mint visszaesőt – első fokon a Debreceni Törvényszék már elítélte emberölés kísérletében és magánlaksértés bűntettében, akkor tíz év fegyházbüntetést kapott. A döntés azért nem vált jogerőssé, mert az ügyész súlyosbításért, a vádlott és védője pedig enyhítésért fellebbezett.
Szerdán meg is született a másodfokú döntés, a férfi büntetését súlyosbította a tábla, méghozzá 15 évre. Súlyosító körülményként értékelték ugyanis, hogy “az élet elleni cselekmény háromszorosan is minősül. A vádlott előre kitervelten, különös kegyetlenséggel, fogyatékossága miatt védekezésre képtelen személy sérelmére követte el a cselekményt és nem a vádlotton múlt, hogy a sértett halála nem következett e. A vádlott egyébként három felfüggesztett szabadságvesztés és két folyamatban lévő büntetőeljárás hatálya alatt állt. “Ezért a személyében rejlő fokozottabb társadalomra való veszélyessége is indokolttá tette az ítélet súlyosítását.” Az ítélet jogerős

A bíróság megállapította: a támadó Zsákán élt élettársával, de a kapcsolatuk megromlott, ezért az asszony elköltözött tőle – előbb szüleihez, majd vissza a településre, mert megismerkedett egy férfival, akivel egy rövid időre össze is bútorozott. A két férfi korábban jóban volt, a vádlott besegített neki a ház körül, de abba nem tudott belenyugodni, hogy kapcsolatba került a párjával. Ráadásul úgy gondolta, nem ő a nő egyetlen szeretője. Féltékenységében többször szemrehányást tett neki.

Az asszony közben a másik férfival is szakított, de 2015. októberében visszament Zsákára, hogy helyrehozzák a kapcsolatukat. Ám az első éjszakát nem nála, hanem volt élettársánál, a vádlottnál töltötte. Másnap – mivel nem volt pénzük – úgy döntött, előbbi férfitól kér segítséget, ebbe az exe is beleegyezett. A nő elment hozzá, de pénzt nem kapott. A férfi közölte vele,  megegyeztek, hogy vele fog élni, és kérte, maradjon ott. Az asszony így is tett.
A vádlott eközben testvére házában kártyázott valakivel. Játék közben mesélte el neki, hogy haragszik ismerősére, és ha a nő nem jön vissza hozzá, akkor le fogja vágni a fejét. Az asszony nem érkezett meg, ezért a támadó éjjel egy kaszapengével indult a házhoz, és be is ment. A pár felkelt a zajra, és az exbarát – ahogy a bíróság fogalmaz – a felébredő férfit a folyosón kaszabolni kezdte. A sérült a földre rogyott, sok vért vesztett, de a támadó még ekkor sem állt le.
A megsebesített férfi kiabálni kezdett, fia ugyanis a szomszédban lakott. Ekkor a tettes  elhagyta a házat. A nő mindezt az ajtóból nézte végig, nem mert segíteni új élettársának. Csak azután ment oda, hogy volt a támadó elment.
A sértettet legalább 15 erőbehatás érte a bántalmazás során. Az életveszélyes állapotot az idejekorán érkező szakszerű egészségügyi és orvosi beavatkozások hárították el, rajta többszörös műtétet hajtottak végre.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik