Belföld

Jól hangzik a rendeléses lomtalanítás, csak éppen kivitelezhetetlen

Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere nemrég nyílt levelet írt Csontos Istvánnak, a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. vezérigazgatójának. Ebben áldatlan állapotokra hivatkozva azt kérte, hogy a III. kerületben ezentúl működjön úgy a lomtalanítás, hogy minden ház megrendeli magának a szolgáltatást. Erről kérdeztük az illetékes önkormányzatot és az FKF-et.

A lomtalanítás időszakában sajnálatos módon kritikus közállapotok alakultak ki, a kirakott lomok környékén bűnözői csoportok terrorizálják a kerület lakóit, ami számomra elfogadhatatlan

– kezdte március végi nyílt levelét Bús, majd hozzátette, ő azt javasolja, hogy a lakosok és társasházak egyedi bejelentése alapján lehessen a lomot elszállíttatni.

Megkerestük Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatát, hogy részleteket tudjunk meg az elképzelésről. Egészen pontosan arra voltunk kíváncsiak, hogy

  • Bús szerint milyen az ideális lomtalanítási rendszer, és az hogyan működne,
  • nem félő-e, hogy az FKF autójának egymástól távol eső címekre kellene mennie, ami kezelhetetlen logisztikai problémát okozna, illetve
  • mivel a lomtalanítás híre futótűzként terjed, valószínűleg a Bús által említett bűnözői csoportok ugyanúgy ott lennének a helyszíneken.

Érdemi választ nem kaptunk,

csupán ötleteket arra, miként kellene a 24.hu-nak vagy az FKF-nek a legjobb praktikák alapján kialakítani egy mestertervet, amit aztán alkalmazhatna az önkormányzat.

FKF: A mostani sem jó, de még ez a legjobb

Felelt viszont az FKF, amelynek válaszából kiderül, hogy a problémákról tudnak a cégnél, éppen ezért a lomtalanítás előtt aktív kampányt folytattak annak érdekében, hogy a lakosság saját tevékenységével járuljon hozzá a tarthatatlan helyzetek megelőzéséhez.

Ehhez képest a megjelölt időponthoz képest már napokkal korábban mindenki kipakolja a lomokat, amiknek egyébként 40 százaléka nem is nagydarabos hulladék, hanem olyan, amit egy sima szemétszállító napon is elvinnének.

Arról nem is beszélve, hogy a figyelmeztetés ellenére sokan veszélyes és elektronikai hulladékokat is kitesznek az utcára. Ettől függetlenül egyébként az FKF ezeket is elszállítja.

Fotó: MTI/Jászai Csaba

A Bús Balázs által írt levéllel kapcsolatban elmondták, hogy a III. kerületben próbajelleggel konténeres lomtalanítás is volt az önkormányzat kezdeményezésére, amibe vállalkozót vontak be. Az akcióból azt a tapasztalatot szűrték le, hogy a lakosság nem hajlandó jelentősebb távolságot megtenni a koncentrált gyűjtés érdekében, így nem a kijelölt konténerekben helyezték el a lomot. A guberálók pedig a konténerből is kiszedtek a lomot, a felesleges tárgyakat pedig szétdobálták.

Kiderült az is, hogy akadt olyan önkormányzat, ami egy hasonló, konténeres megoldásért még pénzt is kért volna.

A Bús által is említett házhoz menő lomtalanítás több száz millió forintos többletköltséget generálna, tekintettel arra, hogy a mostani megoldáshoz képest jelentős költséghatékonyság-romlás következik be, amit plusz szállítási kapacitás kiépítésével lehet csak ellensúlyozni.

Csakhogy ezzel szemben ott áll a rezsicsökkentés miatt befagyasztott bevétel.

„De hiszen máshol működik!”

Igaz, hogy Magyarországon is vannak olyan városok, ahol a házhoz menő rendszer működik, de ennek is vannak korlátai – főleg a nagyvárosok sűrű beépítésű belvárosi részei, ahol a parkolási nehézségek miatt a rakodás idejére is szinte lehetetlen megállni a forgalom zavarása nélkül.

Tegyük fel, mondjuk, hogy a VI. kerületi Ó utcában minden ingatlan más napra kéri a lomtalanítást. Ez azt jelenti, hogy a parkolási nehézség miatt ahány ingatlan, várhatóan annyi napon tartjuk fel a forgalmat valamennyi időre, míg a jelenlegi rendszerben ez egyetlen napra koncentrálódik. Azt is meg kell jegyeznünk, hogy egy 40-80 lakásos társasházban szintén nem vállalják a lakók, hogy egy adott időpontban hozzák le a lomjaikat, akár a szabadságuk terhére

– írta a cég.

A III. kerületben tapasztalható állapotok miatt több alkalommal egyeztettünk az alpolgármester úrral, és néhány órán belül megszüntettük az illegális lerakást

– tették hozzá.

Az FKF szerint egyébként a legköltséghatékonyabb megoldás a jelenlegi rendszer fenntartása, de erősíteni kell a hatósági támogatást és fellépést – ezzel pedig pont nem a szervezet, hanem a kerületi önkormányzatok rendelkeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik