Belföld

A Klauzál térre már nem mehetnek ingyen ételért a szegények

heti betevő-1 (Array)
heti betevő-1 (Array)

169 hete kezdtünk ételt osztani az erzsébetvárosi önkormányzat tulajdonában lévő Klauzál téren, mindannyian önkéntesek vagyunk, adományból főzünk. Egy évvel ezelőtt jelezte a hivatal, hogy csak 2016. május 31-ig hosszabbítja meg a közterület-használati engedélyünket a tér egyéb célú hasznosítási tervei miatt – írja keddi közleményében a Heti Betevő.

A tájékoztatás szerint elindult az  egyeztetés az önkormányzat és a Heti betevő stábja között, hogy munkájuk folytatásához új osztó helyszínt, előkészítő és raktárhelyiséget találjanak. Több önkormányzati ingatlant is megnéztek, az egyeztetés azóta is tart. Mint írják, az Almássy tér egy része lehet alkalmas az ételosztásokra és egy közeli önkormányzati helyiség felelne meg az előkészületekre, már csak az önkormányzati testület döntésére várnak. 

Január folyamán a polgármesteri hivatal hatósági eljárást indított, mert a Heti Betevő területhasználati engedély nélkül folytatta a Klauzál téri ételosztásookat.

Számunkra a törvényesség betartása mellett legfontosabb szempont a vendégeink segítése volt, azért hétről hétre gyülekezési jogunk gyakorlásaként az ételosztásainkat rendezvényként bejelentettük a rendőrség felé. Az önkormányzat által indított eljárásról szóló határozat a napokban érkezett meg egyesületünkhöz, melyben megállapítják, hogy „érvényes közterület-használati engedély hiányában, azaz a kerület rendjével kapcsolatos szabályok megszegése miatt 30 ezer forint közigazgatási bírsággal sújtanak” minket. A határozattal szemben fellebbezésnek helye nincs. A bírságot természetesen be fogjuk fizetni

-számolt be a szervezet. Hozzáteszik: továbbra is bíznak az erzsébetvárosi önkormányzat együttműködési készségében, bíznak kedvező döntésében az előkészítő helyiség és az Almássy tér használatát illetően. Munkájukat mindenképpen folytatni szeretnék, amíg eldől a hol és hogyan kérdése, a következő hetekben egy hetedik kerületi magánterületen tartják a Heti Betevő helyi csoportjának ételosztásait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik