Nem hiszik el, hogy meg lehet csinálni, de azért félnek tőle

Vajon az oroszok állnak a CEU-törvény mögött? Tényleg beszántja a kormány az egyetemet? Sok volt a napsugár és a kérdőjel is a vasárnapi tízezres tüntetésen.
Kapcsolódó cikkek

Ragyogó, kora tavaszi idő van vasárnap délután. Normális esetben az ember ilyenkor próbálja kifacsarni a nyugalom utolsó cseppjeit a hétvégéből. Ha kell, kényszeríti magát, hogy még véletlenül se gondoljon a holnapra. Az idei április első vasárnapja azonban messze van mindentől, amit normálisnak lehetne nevezni.

Fotó:24.hu/Bielik István

Lehetetlen nem gondolni egy olyan holnapra, amelyiken a magyar parlament egy olyan jogszabályról tárgyal majd, amelyik ellehetetlenítené az ország egyik legjobb egyetemének működését.

Fotó:24.hu/Bielik István

Kedden derült ki, hogy mi készül, de a parlament sürgősséggel, már hat nappal később napirendjére tűzi a kérdést. Nem világos, hogy szavazni fognak-e róla, de érezhető a sietség. Sietniük kellett azoknak is, akik kiállnak a kormánnyal szemben az egyetemi autonómia és a gondolatok szabadsága mellett. A CEU hallgatói és szimpatizánsai szombat délelőtt jelentették be, hogy másnap délutánra tüntetést szerveznek.

Fotó: 24.hu/Bielik István

A kormány álláspontja szerint a Közép-európai Egyetem (CEU) szabálytalanul működött. „A csalás, az csalás.” De ha így van, akkor miért kell új törvényt alkotni? Miért nem a meglévő jogszabályok alapján bünteti az állam a szabálytalanságot, miért nem a jelenleg rendelkezésére álló eszközökkel kényszeríti jogkövető működésre az egyetemet? Mert nem ez a cél. A kormány célja, olyan jogszabályt alkotni, ami alapján megszűnik az intézményt, de legalábbis elköltözik Magyarországról. Más magyarázat nincs.

Fotó: 24.hu/Bielik István

A pletykák szerint Oroszország áll a háttérben. Daria Dubovka, aki a Szentpétervári Európa Egyetem (EUSP) képviseletében szólalt fel a tüntetésen, elmondta, hogy alma matere épp azért áll a megsemmisülés szélén, mert egy új jogszabály értelmében, szabálytalanul működik: nincs edzőterme.

Fotó: 24.hu/Bielik István

A CEU melletti demonstráció úgy kezdődött, mintha az a több ezer (a szervezők szerint 10-12 ezren voltak) baráti piknikre gyűlt volna össze. A tömeg laza volt, a hangulat vidám. Mintha senki sem hinné el, hogy a kormány végigviheti azt, amit eltervezett. Mintha az a több ezer ember úgy érezte volna, elegen vannak ahhoz, hogy megmutassák a kormánypártnak, túl messzire mentek, ez már nem fér bele.

Fotó: 24.hu/Bielik István

Biztosan olvasták, hogy az elmúlt napokban az amerikai külügyminisztériumon kívül többek között Nobel-díjas tudósok, a Cambridge diákszövetsége, az MTA kutatói, és gyakorlatilag a nyugat teljes tudományos elitje kiállt az egyetem mellett.

Fotó: 24.hu/Bielik István

Ezt mondta a 24.hu kérdésére Kepes András is. Szerinte a tüntetés többről szólt a CEU-nál. Arról, hogy szabad-e másként gondolkodni, mint ahogy a hatalom akarja. Azt gondolja, hogy Orbánék nem számítottak ekkora nemzetközi és belföldi nyomásra, ezért nem hiszi, hogy végig lehet vinni az egyetem beszántását.

Fotó: 24.hu/Bielik István

Mécs Imre pesszimistább. Azt mondja, a Fidesz azt tesz, amit akar, és ha tényleg Moszkva felől fúj a szél, lehet, hogy semmi sem lesz drága. Mécs, aki részt vett a CEU alapítása körüli folyamatokban, azt mondja, az egyetem alapgondolata az összetartozásról szólt, azon a kontinensen, amelyik a huszadik szádban kétszer égett fel a nemzetállamok gyűlölködése miatt.

Fotó: 24.hu/Bielik István

A ragyogó kora tavaszi délután hűvös estébe fordult, mire a szónokok a mondandójuk végére értek a Kossuth tér déli oldalán. Az alatt az erkély alatt beszéltek, ahol nemrég Orbán Viktor együtt álldogált Vlagyimir Putyinnal. Talán a fáradtság miatt, egyre több arcon tűnt fel az aggodalom: mi van, ha mégis képesek, és megcsinálják?

Fotó: 24.hu/Bielik István