Belföld

Az autizmus hétköznapjai Árpáddal és kislányával

24.hu
24.hu

2017. 04. 02. 10:30

Április 2-át az ENSZ nyilvánította az Autizmus Világnapjává 2007-ben azzal a céllal, hogy ráirányítsa a társadalom figyelmét az autizmussal élők nehézségeire és az érintettek egyre növekvő számára. Ebből az alkalomból mutatjuk be az MTI fotósának, Balázs Attilának a fotóesszéjét Farkas Árpád és az autizmus spektrumzavarral élő lánya, Farkas Laura hétköznapjairól.

Árpád gluténmentes kenyérből reggelit készít Laurának nyíregyházi otthonukban. Az állandó felügyeletet igénylő gyermek nevelésének nehézségei miatt a család felbomlott, a szülők elváltak.

Nyíregyháza, 2017. március 30.
Farkas Árpád gluténmentes kenyérből reggelit készíti autizmus spektrumzavarral élő lányának, Farkas Laurának nyíregyházi otthonukban 2017. március 8-án. Az állandó felügyeletet igénylő gyermek nevelésének nehézségei miatt a család felbomlott, a szülők elváltak. A két gyermekét egyedül nevelő Farkas Árpád korábban jól működő vállalkozásaira nem tudott elég időt fordítani, így az egykor jó körülmények között élő család anyagi helyzete megváltozott. A férfi alapító elnöke az autista gyerekek szülői szervezetének, a 2014 tavaszán bejegyzett Most Élsz Egyesületnek, amely folyamatosan keresi a gyógyítás újabb és újabb lehetőségeit.
MTI Fotó: Balázs Attila
Fotó:MTI/Balázs Attila

Árpád altatja az aznap rohamoktól szenvedő Laurát.

Nyíregyháza, 2017. március 30.
Farkas Árpád fekszik autizmus spektrumzavarral élő, aznap rohamoktól szenvedő lánya, Farkas Laura mellett nyíregyházi otthonukban 2017. március 23-án. Az állandó felügyeletet igénylő gyermek nevelésének nehézségei miatt a család felbomlott, a szülők elváltak. A két gyermekét egyedül nevelő Farkas Árpád korábban jól működő vállalkozásaira nem tudott elég időt fordítani, így az egykor jó körülmények között élő család anyagi helyzete megváltozott. A férfi alapító elnöke az autista gyerekek szülői szervezetének, a 2014 tavaszán bejegyzett Most Élsz Egyesületnek, amely folyamatosan keresi a gyógyítás újabb és újabb lehetőségeit.
MTI Fotó: Balázs Attila
Fotó: MTI/Balázs Attila

Ébredés után:

Nyíregyháza, 2017. március 30.
Farkas Árpád a reggeli ébredés után átöleli autizmus spektrumzavarral élő lányát, Farkas Laurát nyíregyházi otthonukban 2017. március 23-án. A lány rohamokkal terhelt napjain többször bevizel, édesapja ilyenkor naponta többször is mindenét kimossa. Az állandó felügyeletet igénylő gyermek nevelésének nehézségei miatt a család felbomlott, a szülők elváltak. A két gyermekét egyedül nevelő Farkas Árpád korábban jól működő vállalkozásaira nem tudott elég időt fordítani, így az egykor jó körülmények között élő család anyagi helyzete megváltozott. A férfi alapító elnöke az autista gyerekek szülői szervezetének, a 2014 tavaszán bejegyzett Most Élsz Egyesületnek, amely folyamatosan keresi a gyógyítás újabb és újabb lehetőségeit.
MTI Fotó: Balázs Attila
Fotó: MTI/Balázs Attila

Árpád reggelizni segít Laurának.

Nyíregyháza, 2017. március 30.
Farkas Árpád segít reggelizni autizmus spektrumzavarral élő lányának, Farkas Laurának nyíregyházi otthonukban 2017. március 23-án. Az állandó felügyeletet igénylő gyermek nevelésének nehézségei miatt a család felbomlott, a szülők elváltak. A két gyermekét egyedül nevelő Farkas Árpád korábban jól működő vállalkozásaira nem tudott elég időt fordítani, így az egykor jó körülmények között élő család anyagi helyzete megváltozott. A férfi alapító elnöke az autista gyerekek szülői szervezetének, a 2014 tavaszán bejegyzett Most Élsz Egyesületnek, amely folyamatosan keresi a gyógyítás újabb és újabb lehetőségeit.
MTI Fotó: Balázs Attila
Fotó: MTI/Balázs Attila

Reggeli megfésülködés.

Nyíregyháza, 2017. március 30.
Farkas Árpád reggel megfésüli autizmus spektrumzavarral élő lánya, Farkas Laura haját nyíregyházi otthonukban 2017. március 8-án. Az állandó felügyeletet igénylő gyermek nevelésének nehézségei miatt a család felbomlott, a szülők elváltak. A két gyermekét egyedül nevelő Farkas Árpád korábban jól működő vállalkozásaira nem tudott elég időt fordítani, így az egykor jó körülmények között élő család anyagi helyzete megváltozott. A férfi alapító elnöke az autista gyerekek szülői szervezetének, a 2014 tavaszán bejegyzett Most Élsz Egyesületnek, amely folyamatosan keresi a gyógyítás újabb és újabb lehetőségeit.
MTI Fotó: Balázs Attila
Fotó:MTI/ Balázs Attila

Laura vázába teszi az édesapjától kapott virágot.

Nyíregyháza, 2017. március 30.
Az autizmus spektrumzavarral élő Farkas Laura vázába teszi az édesapjától kapott virágot nyíregyházi otthonukban 2017. március 8-án. Az állandó felügyeletet igénylő gyermek nevelésének nehézségei miatt a család felbomlott, a szülők elváltak. A két gyermekét egyedül nevelő Farkas Árpád korábban jól működő vállalkozásaira nem tudott elég időt fordítani, így az egykor jó körülmények között élő család anyagi helyzete megváltozott. A férfi alapító elnöke az autista gyerekek szülői szervezetének, a 2014 tavaszán bejegyzett Most Élsz Egyesületnek, amely folyamatosan keresi a gyógyítás újabb és újabb lehetőségeit.
MTI Fotó: Balázs Attila
Fotó:MTI/ Balázs Attila

Árpád és gyermekei, ifj. Farkas Árpád és Laura a család tönkrement, korábban jól működő autóalkatrész-üzletében nyíregyházi otthonuk mellett.

Nyíregyháza, 2017. március 30.
Farkas Árpád és gyermekei, ifj. Farkas Árpád és az autizmus spektrumzavarral élő Farkas Laura a család tönkrement, korábban jól működő autóalkatrész-üzletében nyíregyházi otthonuk mellett 2017. március 8-án. Az állandó felügyeletet igénylő gyermek nevelésének nehézségei miatt a család felbomlott, a szülők elváltak. A két gyermekét egyedül nevelő Farkas Árpád korábban jól működő vállalkozásaira nem tudott elég időt fordítani, így az egykor jó körülmények között élő család anyagi helyzete megváltozott. A férfi alapító elnöke az autista gyerekek szülői szervezetének, a 2014 tavaszán bejegyzett Most Élsz Egyesületnek, amely folyamatosan keresi a gyógyítás újabb és újabb lehetőségeit.
MTI Fotó: Balázs Attila
Fotó:MTI/Balázs Attila

Laura fejlesztő foglalkozáson vesz részt csoporttársaival Rácz Eszter osztályfőnök, gyógypedagógus irányítása mellett a Nyíregyházi Bárczi Gusztáv Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény II. számú speciális autista csoportjában.

Nyíregyháza, 2017. március 30.
Az autizmus spektrumzavarral élő Farkas Laura (k) fejlesztő foglalkozáson vesz részt csoporttársaival Rácz Eszter osztályfőnök, gyógypedagógus irányítása mellett a Nyíregyházi Bárczi Gusztáv Általános Iskola,Készségfejlesztő Iskola,Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény II. számú speciális autista csoportjában 2017. március 22-én. Az állandó felügyeletet igénylő gyermek nevelésének nehézségei miatt a család felbomlott, a szülők elváltak. A két gyermekét egyedül nevelő Farkas Árpád korábban jól működő vállalkozásaira nem tudott elég időt fordítani, így az egykor jó körülmények között élő család anyagi helyzete megváltozott. A férfi alapító elnöke az autista gyerekek szülői szervezetének, a 2014 tavaszán bejegyzett Most Élsz Egyesületnek, amely folyamatosan keresi a gyógyítás újabb és újabb lehetőségeit.
MTI Fotó: Balázs Attila
Fotó: MTI/Balázs Attila

Nehéz a búcsú. Laura elköszön édesapjától, miközben Leskó Mihályné Ilus pedagógiai asszisztens magához öleli.

Nyíregyháza, 2017. március 30.
Az autizmus spektrumzavarral élő Farkas Laura elköszön édesapjától, miközben Leskó Mihályné „Ilus” pedagógiai asszisztens megához öleli a Nyíregyházi Bárczi Gusztáv Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény II. számú speciális autista csoportjában 2017. március 22-én. Az állandó felügyeletet igénylő gyermek nevelésének nehézségei miatt a család felbomlott, a szülők elváltak. A két gyermekét egyedül nevelő Farkas Árpád korábban jól működő vállalkozásaira nem tudott elég időt fordítani, így az egykor jó körülmények között élő család anyagi helyzete megváltozott. A férfi alapító elnöke az autista gyerekek szülői szervezetének, a 2014 tavaszán bejegyzett Most Élsz Egyesületnek, amely folyamatosan keresi a gyógyítás újabb és újabb lehetőségeit.
MTI Fotó: Balázs Attila

Laura csoporttársával játszik.

Nyíregyháza, 2017. március 30.
Az autizmus spektrumzavarral élő Farkas Laura csoporttársával játszik a Nyíregyházi Bárczi Gusztáv Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény II. számú speciális autista csoportjában 2017. március 22-én. Az állandó felügyeletet igénylő gyermek nevelésének nehézségei miatt a család felbomlott, a szülők elváltak. A két gyermekét egyedül nevelő Farkas Árpád korábban jól működő vállalkozásaira nem tudott elég időt fordítani, így az egykor jó körülmények között élő család anyagi helyzete megváltozott. A férfi alapító elnöke az autista gyerekek szülői szervezetének, a 2014 tavaszán bejegyzett Most Élsz Egyesületnek, amely folyamatosan keresi a gyógyítás újabb és újabb lehetőségeit.
MTI Fotó: Balázs Attila
Fotó: MTI/Balázs Attila

Az autizmus spektrumzavarral élő kislány egy lovat sétáltat a Nyíregyházi Fedeles Lovardában tartott terápiás foglalkozáson.

Nyíregyháza, 2017. március 30.
Az autizmus spektrumzavarral élő Farkas Laura (k) egy lovat sétáltat a Nyíregyházi Fedeles Lovardában tartott terápiás foglalkozáson 2017. március 26-án. Az állandó felügyeletet igénylő gyermek nevelésének nehézségei miatt a család felbomlott, a szülők elváltak. A két gyermekét egyedül nevelő Farkas Árpád korábban jól működő vállalkozásaira nem tudott elég időt fordítani, így az egykor jó körülmények között élő család anyagi helyzete megváltozott. A férfi alapító elnöke az autista gyerekek szülői szervezetének, a 2014 tavaszán bejegyzett Most Élsz Egyesületnek, amely folyamatosan keresi a gyógyítás újabb és újabb lehetőségeit.
MTI Fotó: Balázs Attila
Fotó:MTI/ Balázs Attila

Árpád gyermekei társaságában meglátogatja műtéten átesett édesanyját.

Nyíregyháza, 2017. március 30.
Farkas Árpád (b) gyermekei, ifj. Farkas Árpád és az autizmus spektrumzavarral élő Farkas Laura társaságában meglátogatja műtéten átesett édesanyját, id. Farkas Árpádnét a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórházban 2017. március 22-én. Az állandó felügyeletet igénylő gyermek nevelésének nehézségei miatt a család felbomlott, a szülők elváltak. A két gyermekét egyedül nevelő Farkas Árpád korábban jól működő vállalkozásaira nem tudott elég időt fordítani, így az egykor jó körülmények között élő család anyagi helyzete megváltozott. A férfi alapító elnöke az autista gyerekek szülői szervezetének, a 2014 tavaszán bejegyzett Most Élsz Egyesületnek, amely folyamatosan keresi a gyógyítás újabb és újabb lehetőségeit.
MTI Fotó: Balázs Attila
Fotó:MTI/ Balázs Attila

Árpád és Laura labdázik otthonuk udvarán.

Nyíregyháza, 2017. március 30.
Farkas Árpád és autizmus spektrumzavarral élő lánya, Farkas Laura labdázik nyíregyházi otthonuk udvarán 2017. március 28-án. Az állandó felügyeletet igénylő gyermek nevelésének nehézségei miatt a család felbomlott, a szülők elváltak. A két gyermekét egyedül nevelő Farkas Árpád korábban jól működő vállalkozásaira nem tudott elég időt fordítani, így az egykor jó körülmények között élő család anyagi helyzete megváltozott. A férfi alapító elnöke az autista gyerekek szülői szervezetének, a 2014 tavaszán bejegyzett Most Élsz Egyesületnek, amely folyamatosan keresi a gyógyítás újabb és újabb lehetőségeit.
MTI Fotó: Balázs Attila
Fotó: MTI/Balázs Attila

Árpád és Laura egy nehéz nap után. A kislánynak több rohammal kellett megküzdenie.

Nyíregyháza, 2017. március 30.
Farkas Árpád ül autizmus spektrumzavarral élő, aznap rohamoktól szenvedő lánya, Farkas Laura mellett nyíregyházi otthonukban 2017. március 23-án. Az állandó felügyeletet igénylő gyermek nevelésének nehézségei miatt a család felbomlott, a szülők elváltak. A két gyermekét egyedül nevelő Farkas Árpád korábban jól működő vállalkozásaira nem tudott elég időt fordítani, így az egykor jó körülmények között élő család anyagi helyzete megváltozott. A férfi alapító elnöke az autista gyerekek szülői szervezetének, a 2014 tavaszán bejegyzett Most Élsz Egyesületnek, amely folyamatosan keresi a gyógyítás újabb és újabb lehetőségeit.
MTI Fotó: Balázs Attila
Fotó: MTI/Balázs Attila

Laura rohamokkal terhelt napjain többször bevizel, édesapja ilyenkor naponta többször is mindenét kimossa. Árpád korábban jól működő vállalkozásaira nem tudott elég időt fordítani, így az egykor jó körülmények között élő család anyagi helyzete megváltozott. A férfi alapító elnöke az autista gyerekek szülői szervezetének, a 2014 tavaszán bejegyzett Most Élsz Egyesületnek, amely folyamatosan keresi a gyógyítás újabb és újabb lehetőségeit.

Nyíregyháza, 2017. március 30.
Farkas Árpád kiteregeti az éjjel összevizelt, tisztára mosott ruhákat nyíregyházi otthonukban, 2017. március 23-án. Autizmus spektrumzavarral élő lánya, Farkas Laura rohamokkal terhelt napjain többször bevizel, édesapja ilyenkor naponta többször is mindenét kimossa. Az állandó felügyeletet igénylő gyermek nevelésének nehézségei miatt a család felbomlott, a szülők elváltak. A két gyermekét egyedül nevelő Farkas Árpád korábban jól működő vállalkozásaira nem tudott elég időt fordítani, így az egykor jó körülmények között élő család anyagi helyzete megváltozott. A férfi alapító elnöke az autista gyerekek szülői szervezetének, a 2014 tavaszán bejegyzett Most Élsz Egyesületnek, amely folyamatosan keresi a gyógyítás újabb és újabb lehetőségeit.
MTI Fotó: Balázs Attila
Fotó: MTI/Balázs Attila
vissza a címlapra

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.