Belföld

Csak a bizonytalanok lettek többen

Továbbra is alig mozdulnak a pártpreferenciák

A ZRI Závecz Research Intézet legfrissebb, reprezentatív kutatása szerint a Fidesz támogatottsága továbbra is enyhén hullámzik, most 27-ről 26 százalékra csökkent a tábora. Az MSZP negyedik hónapja áll 12 százalékon áll, a Jobbik lefelé araszol, újabb 1 százalékpontot veszített, most 10 százalékos a támogatottsága. A DK és az LMP támogatottsága is változatlan, előbbi 5, utóbbi 3 százalékot kapott. Több pártnak (Kétfarkú Kutyapárt, Együtt, Liberálisok és a listán most először szereplő Momentum) 1 százalékos a tábora.

A politikától távolságot tartó választók aránya 35-ről 38 százalékra nőtt.

A biztos pártválasztók adatai csak tájékoztató jellegűek, de az elkötelezett választói csoportban a Fidesznek 44 százaléka van, az MSZP 19, a Jobbik 16 százalékot ért el. A biztos pártválasztók 8 százaléka támogatja a DK-t, az LMP 4 százalékos. Az aktív és elszánt szavazók között a Kétfarkú Kutyapártnak és a Momentumnak 2-2 százaléka van, az Együttnek és a Liberálisoknak 1-1 százaléka.

forrás: závecz research

Jobbik kontra MSZP

A Jobbik és az MSZP párharcában korábban többnyire a jobboldali pártnak volt előnye, de idén kiegyenlítődtek az erőviszonyok, sőt némi – 2 százalékpontos – vezetésre is szert tettek a szocialisták, miután támogatottsága stagnált, míg a Jobbiké kissé csökkent. A két párt tábora között a korosztályi különbségek a legmarkánsabbak. Az MSZP-nek az életkor emelkedésével egyre nagyobb a támogatottsága, a Jobbiknak viszont egyre kisebb. A húszas-harmincas korosztályban a szocialisták 4-5 százalékon állnak, a jobboldali párt 14 százalékon. A hatvan év felettiek körében az MSZP-nek 27, a Jobbiknak 4 százaléka van. A szocialista párt az idős, nyugdíjas korú emberek mellett még az alsó, alsóközép társadalmi státuszú csoportokban és a fővárosban erősebb az átlagosnál, a Jobbik viszont ezekben a rétegekben a leggyengébb. A Jobbiknak kedvező pozíciói vannak a társadalom középen lévő csoportjaiban, a kisebb városokban, falvakban, ezekben viszont az MSZP az átlagnál kevesebb szavazót vonz.

Bizonytalan tartalékok

A korábbi hónapokhoz hasonlóan most is az emberek fele prognosztizálja a Fidesz 2018-as győzelmét, annak ellenére, hogy folyamatosan és nagy előnnyel vezeti a pártok rangsorát. A választók nagyjából egynegyede arra számít, hogy a kormánypárt veszíteni fog jövőre.

A politikai erőviszonyok alakulása szempontjából a pártpreferenciával nem rendelkezőknek fontos szerep juthat. E csoport tagjai sokszor azt is figyelembe veszik a választói döntésüknél, hogy mely pártnak van esélye győzni, oda szívesebben csatlakoznak.

Közülük 36 százalék azt feltételezi, hogy a Fidesz ismét nyer. Ők a kormánypárt potenciális tartalékát jelenthetik. A bizonytalanok 19 százaléka szerint nem tud újra győzni a Fidesz, ők az ellenzékhez csapódhatnak. A pártnélküliek többsége, 55 százaléka tanácstalan, nem latolgat esélyeket. Őket a kampányban a kormány és az ellenzék is meggyőzheti, bár jelenlegi érdektelenségük miatt ez nehéz feladat lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik