Belföld
Budapest, 2016. május 23.
Sallai R. Benedek LMP-s képviselõ „most kifejezetten / HAZUDIK / de tutira” feliratú lapot mutat, miközben Pócs János fideszes képviselõ kérdést tesz fel a földmûvelésügyi miniszternek az Országgyûlés plenáris ülésén 2016. május 23-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Egy forintot se vett ki cégéből a földesúrnak nevezett LMP-s

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2017. 03. 29. 16:39

A parlament földesurának nevezték Sallai R. Benedeket. Ő állítja, egy fillért se vesz ki a kft.-jéből, ami a cégadatok szerint sem áll jól. Az LMP-s képviselő szerint a támogatási rendszer eleve rossz, oligarchák kapják meg a pénz jelentős részét.
Korábban a témában:

Ha a faszi behajol valahogy a Fidesznek, ma övé minden Szolnokig.

Ezt a politikust ismerő névtelen forrás mondta két éve a Magyar Narancsnak, amikor a lap portét rakott össze Sallai Róbert Benedekről, az LMP túrkevei országgyűlési képviselőjéről. A Fidesz mágnásnak igyekszik beállítani a földárveréseket nagy rössel támadó Sallait, akit több kormányközeli médium vádolt már azzal, hogy mennyi termőföldet próbált szerezni a családi cégének, egyesületeinek. Sallai e cikkek miatt már több pert megnyert.

A képviselőről most a Blikk írt, miután a lap összeszedte az agrártámogatásokból legjobban részesülő képviselők névsorát. Így fest az ötös toplista:

  1. Farkas Sándor (Fidesz) – 25,5 millió forint,
  2. Czerván György (a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára) – 21,5 millió forint,
  3. L. Simon László (Fidesz) – 20,2 millió forint,
  4. Sallai R. Benedek (LMP) – 13,3 millió forint,
  5. Lázár János (Miniszterelnökséget vezető miniszter) – 7,7 millió forint.

A lap az Európai Uniótól és a magyar államtól tavaly kiosztott agrártámogatásokat is figyelembe vette. A fent látható összegek úgy jöttek ki, hogy a támogatott cégek pénzeit leosztották a politikusok tulajdonhányadára. Sallai cége 28 milliót kapott, de csak a negyedrésze az övé. Ám önálló gazdálkodóként is kapott 6 millió forint támogatást. A lap idézte Sallai egy mondatát is:

Képviselőségem előtt jóval több támogatáshoz jutottam, most jobbára csak a normatív támogatást kapom.

A 24.hu is megkereste Sallait, ő pedig azt mondta, semmi újdonság nincs a cikkben, az adatok szerepelnek a vagyonbevallásban. A cikk szerinte más okból meglepő, és kételyei is vannak azzal kapcsolatban, hogy minden úgy igaz, ahogy le van írva. Az első helyezett Farkas Sándor ugyanis szerinte szétszedte a birtokait, amiket különböző jogi személyek között aprózott szét. Márpedig miközben Sallai 60 hektáron gazdálkodik, addig Farkas akár tízszer ennyin, csak ez a fideszes képviselő vagyonnyilatkozatában nem jelenik meg.

Az LMP-s politikus cége egyébként nonprofit kft., abból osztalékot nem vettek ki. A profilja a természetvédelem, védett területeken gazdálkodnak. Sallai szerint inkább azon kellene elgondolkozni, hogy területalapú támogatásra 3800 milliárd forintot költ el az állam, de ennek az ötödét körülbelül ötszáz nagybirtokos viszi el.

A normatív támogatás más tészta: jár mindenkinek, hektáronként 70 ezer forintot kapnak a gazdák. Így jutott neki is az említett 6 millió forint. De a hektáralapú támogatás Sallai szerint eleve rossz rendszer, azzal is a nagybirtokosok járnak jól.

Az Alföldről a parlamentbe

Sallai eredetileg természetvédelmi mérnök, biogazdálkodó, 1995 és 1999 között a Nimfea Természetvédelmi Egyesület központi irodájának vezetője volt, majd saját céget alapított. 2005-ben visszatért a Nimfeához, ügyvezető lett, 2014-ig viselte a tisztséget.

Budapest, 2015. október 5.
Rendõrök igazoltatják Sallai R. Benedek LMP-s országgyûlési képviselõt, aki egy traktorral érkezik az Országház mélygarázsának bejárata elõtt tartott sajtótájékoztatójára a belvárosi Kossuth téren 2015. október 5-én. A helyszínen a párt aktivistái a földeladások ellen tiltakoztak.
MTI Fotó: Marjai János
Rendőrök igazoltatják Sallai R. Benedek LMP-s országgyűlési képviselőt, aki egy traktorral érkezik az Országház mélygarázsának bejárata előtt tartott sajtótájékoztatójára 2015. október 5-én. A helyszínen a párt aktivistái a földeladások ellen tiltakoztak. MTI Fotó: Marjai János

Sallai az évek során munkakapcsolatba került Fazekas Sándor mostani földművelésügyi miniszterrel is, mivel Fazekas karcagi polgármestersége idején az önkormányzatnak dolgozott. 1998-2002 között, aztán 2010-14 között volt túrkevei önkormányzati képviselő is, majd 2014-ben az LMP országos listájáról bejutott a parlamentbe (már a 2010-es évek legeleje óta a pártban politizált). 2015 februárjában kezdte offenzíváját az agrárminisztérium és a Miniszterelnökség ellen: állami pályázatok, a földek lenyúlása, a földhasználati korlátozások gyanús igénybe vétele került a célkeresztjébe.

Ekkor kezdődtek az állami szervektől a támadások a szerintük még még mindig állami támogatásokat felhasználó, sőt abból élő Sallai-család és -érdekeltségek ellen.

A balhé középpontjában az Alsó-Berettyó Melléki Kft., Sallaiék családi cége áll, aminek tagja több egyesület és alapítvány is. Sallai sok földet megpályázott, de végül a földek többségét nem ők vitték el a környéken. Az egyik agrárminisztériumi közlemény szerint 2325 hektárra pályázott, 237-et nyert 2015-ben, valamint 2010-15 között 19 millió forint agrártámogatást kapott, a felesége további 26 milliót, az érdekkörébe tartozó cégek még 236 milliót.

Érdekesség, hogy az Alsó-Berettyó Melléki Kft. teljesítménye látványosan leromlott 2015 után, amikor minden eredménye (üzemi, adózás előtti, mérleg szerinti, adózott) 3 millió forintos mínuszt jelzett – az Opten céginformációs adatai alapján.

Sallai a fenti közlemények, illetve lejáratása miatt pert is indított. Tavaly december 2-án neki adott igazat első fokon a Fővárosi Törvényszék Bitay Márton Örs államtitkárral, illetve a Pesti Srácok és a Magyar Idők lapokkal szemben. Érdekes, hogy az ítéletről a kormány honlapján is megemlékeztek, persze teljesen máshogy. Az LMP-s képviselő most azt mondta a 24.hu-nak, hogy a sajtó-helyreigazítási perek már lezárultak, úgy tudja, a Magyar Idők le is közölte azt. Ellenben Bitayval még nem jutott el másodfokú ítéletig az ügye.

(Kiemelt kép: Sallai R. Benedek “most kifejezetten / HAZUDIK / de tutira” feliratú lapot mutat, miközben Pócs János fideszes képviselő kérdést tesz fel a földművelésügyi miniszternek az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. május 23-án. MTI Fotó: Kovács Tamás)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.