Belföld

Hatályon kívül helyeztetné a BKV-s vesztegetési per ítéletét a főügyészség

24.hu
24.hu

2017. 03. 23. 06:37

Korábban a témában:

Hatályon kívül helyeztetné a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség azt a tavaly őszi, elsőfokú ítéletet, amelyben a Budapest Airportot (BA) és a BKV-t is érintő vesztegetési ügyben többeket szabadságvesztéssel sújtottak – írja csütörtöki számában a Magyar Idők.

A lap értesülését Csiha Gábor, a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség szóvivője megerősítette. A tárgyalás másodfokon április 19-én folytatódik a Fővárosi Ítélőtáblán, ahol már a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség képviseli a vádat. A vesztegetési ügyben Sziebert Györgyöt – aki korábban a BA jogi előadója, később pedig a BKV jogi igazgatója volt – öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék.

A vád szerint Sziebert, akkor még a BA jogi előadójaként, és Rényi-Vámos Krisztina a BA jogi igazgatójaként 2008-ban és 2009-ben több olyan ügyvédi irodával kötött szerződést, amelyek a megbízási díj 5-10 százalékát visszajuttatták a megbízók részére. A rendőrség több bizonyítékot talált arra, hogy Rényi-Vámos Krisztina összejátszott a korábbi beosztottjával, Sziebert Györggyel, és a BA Zrt.-vel szerződésben álló ügyvédi irodáknak fiktív megbízásokat adtak.

Sziebert és tizenkét társa – köztük Fuzik Zsolt, a BKV volt informatikai igazgatója – ellen gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által kötelezettségszegéssel, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség – írja a lap.

A tavaly őszi ítélet meghozatalánál a bíróság jelezte, hogy a titkos információgyűjtéskor és a titkos adatgyűjtéskor szerzett bizonyítékok túlnyomó részét nem vehették figyelembe, mert a bíró szerint a nyomozó hatóság többször hibázott

– írják.

A törvényszék a vádlottak közül az elsőrendűt, Sziebertet a börtönbüntetés mellett több mint 11 millió forintos vagyonelkobzással is sújtotta. A másodrendű vádlott, Rényi-Vámos két év szabadságvesztést kapott, amit öt év próbaidőre felfüggesztettek. A tizenhárom vádlott közül hatot felmentett, egy vádlott egyéves börtönbüntetését két évre felfüggesztette, három vádlottat két év próbára bocsátott, egy vádlottat pedig 50 nap fizikai munkára kötelezett a bíróság.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.