Belföld

Kapkodhattak a felújított metró átadásával

A kisebb hibák már a próbafutás alatt előjöhettek, de politikai nyomás is sürgethette az átadást.

A kisebb hibák felett szemet hunyva engedhette forgalomba a BKV a hármas metró felújított szerelvényét – értesült a hvg.hu. A portál forrásai szerint a közlekedési vállalatnak két választása volt: vagy engedelmeskednek a politikai nyomásnak és mielőbb átadják az új járművet, vagy várnak még az átadással, de ezzel magukra vonják a sajtó figyelmét, a döntéshozó pedig a cégvezetést fogja kérdőre vonni.

Ahogy korábban megírtuk, az új szerelvényt már az átadása utáni első napon kivonták a forgalomból, és szerdán sem indították el. A hvg.hu-nak Bíró Endre, a Metróért Egyesület elnöke azt mondta, lehet számítani arra, hogy további kisebb meghibásodások is előjönnek, kedden például az egyik kocsiban nem működött a villogó sem, amely az ajtók záródására figyelmeztet.

Beszélt arról is, hogy az orosz metrókon alkalmazott szellőzőrendszer jól működik, de csak teljes fordulaton, akkor viszont kifejezetten zajos. Az, hogy a felújított szerelvényeken kedden meleg volt és rossz levegő, azt valószínűsíti, hogy a szellőzőberendezés is meghibásodhatott.

Iparági források szerint fel kellett tűnnie a tesztek során annak, hogy túl későn szólal meg az ajtók záródására figyelmeztető hang, az is döntés kérdése volt, hogy így forgalomba adják-e a szerelvényt. A közlekedési vállalat úgy gondolhatta: az esetleges problémákért úgyis az orosz céget hibáztatják majd.

A siettetett forgalomba állítást az is indokolhatja, hogy lassan elfogynak a régi szerelvények, mivel csak akkor kapunk újabb darabokat, ha az orosz gyártó kivihet egy régit. Azonban úgy tudni, most egy felújítandó szerelvény sincs Oroszországban, mert nem tudják Budapesten nélkülözni a régieket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik