Belföld

Lázár szerint nemzeti érdek a Heineken szívatása

És minden parlamenti képviselőt megnyerne ehhez.

„Azon dolgozunk, hogy megnyerjünk minden parlamenti képviselőt, hogy közösen védjük meg a nemzeti érdeket” – mondta Lázár János egy nagylaki lakossági fórumon annak a törvényjavaslatnak a kapcsán, amely a vörös csillag kereskedelmi célú használatának tiltásáról szól, de a kormány igazi célja, hogy bosszút álljon a Heinekenen, amelynek romániai vállalata megnyert egy névhasználati pert az Igazi Csíki Sör gyártójával szemben.

Lázár ezt az igazi célt nem is leplezte, azt mondta, „a magyar nemzeti érdeket az utóbbi időszakban súlyos sérelem érte Székelyföldön, egy multinacionális vállalat egy hozzá képest törpe magyar céget lehetetlenített el”. Hozzátette, „a törvényjavaslat benyújtóinak az az álláspontja, hogy magyar érdek nem sérülhet következmények nélkül”, és azt is mondta, nem engedhetik, hogy egy magyar sörgyárat lenyomjon egy nemzetközi multi.

Korábban egyébként az Átlátszó Erdély írt arról, hogy az Igazi Csíki Sör gyártóját felerészben egy hollandiai bejegyzésű cég birtokolja, amelynek tevékenységéről nem sokat tudni. A Heinekennel való jogvita a „Csíki Sör” név használatáról szólt, a romániai bíróság pedig azt mondta ki, hogy ezen a néven nem forgalmazhat terméket a csíkszentsimoni sörgyár, más néven viszont folytatódhat a gyártás – folytatódik is, a terméket „Igazi Tiltott Sör” néven forgalmazzák tovább.

Lázár azt mondta, a törvényjavaslat beterjesztői a parlamenti patkó minden oldaláról próbálnak támogatókat szerezni, és az emberi méltóságra is hivatkozott az önkényuralmi jelképek korlátozásával kapcsolatban. Megemlítette azt is, hogy a Heineken-csoport 1951 és az 1990-es évek között nem használta a vörös csillagot, mondván, az a Szovjetunió jelképe. Ebből a gyakorlatból szeretnének törvényt csinálni Magyarországon – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik