Belföld
education, elementary school, learning and people concept - group of school kids sitting and listening to teacher in classroom from back

Kutyaszorítóban a pedagógiai szakszolgálatok: 90 gyerek jut egy szakemberre

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2017. 03. 21. 10:22

Országszerte súlyos szakemberhiány van a pedagógiai szakszolgálatoknál, vidéken a betölthető státusok több mint harmada üresen áll – írta meg a Magyar Nemzet. A szakszolgálatoknál többféle munkakörben dolgoznak: korai fejlesztésért felelős pedagógusokat, szakértői bizottsági tevékenységet ellátó szakembereket, logopédusokat, pályaválasztási tanácsadókat, konduktív nevelést nyújtó pedagógusokat, gyógytestnevelő tanárokat, iskolapszichológusokat és kiemelkedően tehetséges gyermekeket gondozó szakembereket foglalkoztatnak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma csak a tavaly októberi állapotokról számolt be a lapnak: a vonatkozó minisztériumi rendelet ugyan több mint 6300 főben határozza meg a szakszolgálatoknál országszerte foglalkoztatható pedagógusok minimális létszámát, ebből csak kevesebb mint ötezret sikerült betölteni.

Az Emmi adatai szerint több mint 452 300 gyermeket látnak el a szakszolgálatoknál, a

legfrissebb adatok alapján átlagosan kilencven fő jut egyetlen ott dolgozó pedagógusra.

Szüdi János, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) oktatási szakértője a lapnak elmondta: hiába vette át az állam az önkormányzatoktól a szakszolgálati feladatokat, „valahogy nem állt össze a működési rend”. Míg korábban ugyanis különálló intézményként működtek például a szakértői bizottságok, nevelési tanácsadók, beszédjavító intézetek és egyéb szakszolgálati feladatot ellátó intézmények, ezeket egy nagy megyei szervezetbe olvasztották 2013-ban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.