Hét ház, hét képes történet egy különleges pannonhalmi fotókiállításon, amelyen Ajpek Orsi, Kummer János és Ujvári Sándor munkái láthatók.

Vajon van-e közös pont egy vidéki városháza alagsorában működő súlyemelőklub, a háromezer embernek otthont adó óbudai „faluház”, egy alföldi motorvonat, egy faluszéli református drogterápiás otthon, egy kisvárosi romkocsma, egy négygenerációs kertvárosi családi ház vagy éppen a dunai horgászokat tömörítő Facebook-csoport között?

Pannonhalma ezeréves apátságának legújabb tárlata erre próbál meg válaszokat keresni. Hét ház, hét képes történet egy különleges fotókiállításon; Ajpek Orsi, Kummer János és Ujvári Sándor fotográfus fényképein. A Főapátság koncepciója és mecenatúrája révén megvalósuló kiállítás címe a 2017-es évad mottójához igazodva: Egy közös ház.

„Ugyan min múlik, hogy megszeretünk és magunkénak érzünk-e egy teret? Az épületet tervező építészen, a bútorokat készítő iparosokon, vagy hogy működik-e a légkondicionáló? Környezetünket igyekszünk saját igényeink szerint formálni, de környezetünk is folyamatosan visszahat ránk és alakít bennünket. Vajon mennyi pletyka hangzik el egy fodrászszalon négy fala közt? És mennyi dalt hallgatnak végig a fürdőszobacsempék? Van-e olyan házibuli, amely nem a konyhában végződik? Mellém ül-e a vonatra most felszálló lány? Tényleg jobban esik-e a kávé a törzshelyemen?” – kérdezte Virágvölgyi István, az Egy közös ház című fotókiállítás kurátora.

Várszegi Asztrik főapát pedig így beszélt: „Az idegenségben és az otthontalanságban Isten népének otthonai lehetnek azok a helyek, amelyek átalakítják a várost. Azok a helyek, amelyekben lemondanak a gyanakvásról, amelyekben feladják a félelmet, amelyekben hiszik, hogy ember ember mellett otthonra találhat. Nincs ez ma sem másként. Egy családi ház, egy edzőterem, egy városháza, a konkrét folyó és a virtuális tér, egy társasház, de még egy motorvonat is az idegenségbe oltott otthon lehet. Közös ház – nem a jól megépítettsége miatt, hanem azért, mert a benne összetalálkozó emberek egyfajta irracionális bizalommal néznek egymásra. Ez Isten irracionalitása, amely a képek tanúsága szerint már elkezdte átalakítani a világot.”

A kiállítás 2017. március 22. és november 10. között, a főapátság nyitvatartási idejében, ingyenesen látogatható.

Hét ház az apátságban 1
Fotó: Pannohalmi Főapátság/Ajpek Orsi
Hét ház az apátságban 2
Fotó: Pannohalmi Főapátság/Ajpek Orsi
Hét ház az apátságban 3
Fotó: Pannonhalmi Főapátság/Kummer János
Hét ház az apátságban 4
Fotó: Pannonhalmi Főapátság/Kummer János
Hét ház az apátságban 5
Fotó: Pannohalmi Főapátság / Ujvári Sándor
Hét ház az apátságban 6
Fotó: Pannohalmi Főapátság / Ujvári Sándor
Hét ház az apátságban 7
Fotó: Pannonhalmi Főapátság/Kummer János
Hét ház az apátságban 8
Fotó: Pannonhalmi Főapátság/Kummer János
Fotó: Pannohalmi Főapátság / Ujvári Sándor
Fotó: Pannohalmi Főapátság/Ujvári Sándor
Hét ház az apátságban 11
Fotó: Pannohalmi Főapátság/Ajpek Orsi
Hét ház az apátságban 12
Fotó: Pannohalmi Főapátság/Ajpek Orsi

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.