Belföld

Havi több ezer eurót húzhatnak ki az Ausztriában dolgozó magyarok zsebéből

A Magyar Nemzet keddi lapszámában megjelenő cikkében vette sorra, mennyit veszíthetnek az Ausztriában dolgozó magyarok, ha szomszédaink valóban bekeményítenek. Rengeteget: a magyar átlagkeresetet messze meghaladó bérek mellett havonta akár kétezer eurós – több mint hatszázezer forint – gyes, több mint százeurós családi pótlék ütheti az Ausztriában dolgozók markát.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, az osztrák szociális rendszer “bevándorlóinak” megállítása érdekében csak öt év után folyósítaná a külföldieknek juttatható szociális támogatást Sebastian Kurz osztrák külügyi és integrációs miniszter.

Kurz úgy vélte, hogy amennyiben valaki elveszti a munkáját, vissza kellene utaznia származási uniós országába, vagy egy másik tagállamba, ahol munkát talál. Javaslata szerint az Ausztriában dolgozó uniós polgárok külföldön élő gyerekei után folyósított szociális támogatást a származási ország szintjéhez igazítanák. Lapértesülések szerint Ausztria évente 250 millió eurót fizet külföldön élő gyerekek után.

Az Osztrák Közfoglalkoztatási Szolgálat (AMS) tavalyi statisztikái szerint a rendelkezés több mint 615 ezer embert érintene. Az Ausztriában munkát vállaló külföldiek között a magyarok alkotják a negyedik legnagyobb csoportot, 2015-ben mintegy 70 800 honfitársunk dolgozott a közép-európai országban. Az Ausztriában bejegyzett munkanélküliek száma 96 477 fő, az AMS szerint ebből 5100 magyar – derül ki a Magyar Nemzet cikkéből. A lap megszólaltatta Sárdi Tamást, az Ausztriában dolgozó magyarok pénzügyi tanácsadója, az Osztrák Ügyek irodavezetőjét is, aki szerint

rohamosan nő a kint élő magyarok száma: idén már eléri a nyolcvanötezret.

Sárdi a lapnak elmondta: Ausztriában a társadalombiztosítás évente átlagosan 3000 euró, egy háromgyerekes szülő azonban havonta 600, egy négygyerekes 800 euró támogatást kaphat az államtól. A családi támogatás azonban a kevesebb óraszámban dolgozókat is megilleti, ezért például egy heti nyolc órára bejelentett magyar takarítónő havi 60 eurós társadalombiztosítás befizetésével is megkaphatja a havi 600 eurós szociális juttatást. A gyes teljes összege gyermekenként 12 és 13 ezer euró között van, vagyis elérheti a négymillió forintot is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik