Belföld

Etikai eljárás indult a nőket átverő orvos ellen

88 nőt károsított meg, volt, akit egy másik beteg ultrahang-felvételére hivatkozva akart megműteni.

Etikai eljárást indított a Magyar Orvosi Kamara a Nyírő Gyula Kórház Meddőségi Centrumának korábbi főorvosa és társa ellen – írja a hvg.hu.

Vereczkey Attila 2003 és 2005 között összesen 88 nőt károsított meg. Volt, akinek azt állította: daganat van a méhében, ezért meg kell műteni. 200 ezer forintot kért el, de a nő férje vette észre, hogy feleségét egy másik beteg ultrahang-felvételére hivatkozva akarták megműteni. Kiderült: mások is hasonló panaszokkal fordultak az egészségbiztosítóhoz, amely ezért 2006-ban feljelentést tett.

Miközben a kórház az egészségbiztosítással rendelkező betegek részére ingyen végezte a lézeres laparoszkópiás nőgyógyászati műtéteket, Vereczkeyék a beavatkozásokért súlyos százezreket kértek a betegektől, azt a látszatot keltve, hogy magánrendelésen látják el őket.

Az orvost 1,8 millió forint pénzbüntetésre ítélték másodfokon, társaival szemben is pénzbüntetést, illetve próbára bocsátást szabtak ki. A bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy Vereczkeyék munkássága „társadalmilag és erkölcsileg hasznos volt”.

Ugyanakkor a hvg.hu értesülése szerint az ítélethirdetés után egy magánszemély panaszt tett a kamaránál etikai vétség miatt. Három hónappal bejelentése után értesítették, hogy megindult az etikai eljárás Vereczkey Attila és társa, Fülöp István ellen.

Vereczkeynek nem ez volt az első ügye, 2006 márciusában jogerős ítéletben mondta ki a bíróság, hogy meghamisította orvosi működési bizonyítványát, és egy közbeszerzési eljárás során a meghamisítottat nyújtotta be, így kétrendbeli magánokirat-hamisítás bűncselekményét követte el. A Magyar Orvosi Kamara etikai bizottsága pedig 2004-ben és 2006-ban is elmarasztalta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik