Belföld

Az LMP szerint nevetséges, ahogy elutasították a paksi népszavazást

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 03. 21. 18:24

Szél Bernadett felháborítónak nevezte, hogy a választási bizottság azzal érvelt, hogy a kérdések túl bonyolultak ahhoz, hogy az emberek dönteni tudjanak benne.
Korábban a témában:

Az LMP szerint a Nemzeti Választási Bizottság kereste az érveket, hogy miért ne kelljen megtartani a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos népszavazást.

Gál József, a párt szóvivője öt kérdést nyújtott be a beruházással kapcsolatban. A választási bizottság többsége arra hivatkozva tagadta meg a kérdések hitelesítését, hogy azok nemzetközi szerződésből eredő kötelezettség végrehajtásába ütköznek, illetve nem felelnek meg az egyértelműség követelményének. Hivatkoztak arra is, hogy miközben egy eredményes népszavazás három évig köti az Országgyűlést, a megfogalmazás azt a látszatot kelti, hogy a választók akár 20 évre kötelező érvényű döntést tudnak hozni.

Szél Bernadett, az LMP frakcióvezetője nevetségesnek nevezte az NVB érveit, például azt, hogy egyes kérdések túl bonyolultak, hogy az emberek dönteni tudjanak, vagy azt, hogy a kezdeményezés túl távoli döntésekre vonatkozik. A politikus úgy látja: a nukleáris lobbi betette a lábát az NVB-be.

Sokkal egyszerűbb kérdés abban dönteni, akarunk-e egy elavult, drága, az országot függőségbe taszító erőművet az ország közepébe, mint hogy hogyan akarunk megoldani egy világméretű migrációs válságot

– jelentette ki a politikus. Különösen felháborítónak nevezte az NVB-nek azt az érvelését, miszerint a kérdések egy része túl összetett szakmai kérdés ahhoz, hogy azokban a választók dönteni tudjanak. „Így tettek a szocialisták is a vizitdíj ügyében tartott népszavazás idején, ez a bukott politikusok módszere” – fogalmazott.

Úgy vélte, a választási bizottság meg akarja fosztani az embereket attól a lehetőségtől, hogy a paksi bővítés ügyében állást foglaljanak. Hozzátette: ha jogi csatát kell vívni, az LMP azt fogja tenni, és “darabok szedi” az NVB indoklását, továbbá újabb kérdéseket nyújt be, kettőt már szerdán. Jelezte azt is, hogy a Kúrián jogorvoslattal élnek majd az NVB keddi határozataival szemben. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.