Belföld

Már vágják a sztrájkcentit a BKV-nál

Közeleg a tél a BKV-nál, de az álláspontok távolodnak. Ha nem lesz megállapodás hó végéig, jön a sztrájk.

A BKV is hosszútávú megoldást szeretne elérni a bérvitában, és mindent elkövet azért, hogy a források rendelkezésre álljanak – közölte a közlekedési társaság hétfőn, miután újabb munkaügyi vitát tartott két szakszervezeti szövetséggel.

A BKV-s munkavállalók mintegy 80 százalékát képviselő Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (BKSZSZ), valamint a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ) részvételével zajlott vitán nem született megállapodás. A BKV ismét közölte, hogy határozott szándéka a bérfeszültségek rendezése, de a források előteremtéséig a munkavállalók türelmét kéri.

A szakszervezetek ismét közölték, hogy ha a kollektív munkaügyi vita március végén eredménytelenül záródik, a sztrájktól sem riadnak vissza. A BKV közölte továbbá: a források előteremtéséhez elfogadott üzleti terv szükséges, e nélkül a társaság nem tud kötelezettséget vállalni.

Gulyás Attila, a VTDSZSZ elnöke múlt héten azt mondta, hogy az állami közlekedési társaságoknál bejelentett 30 százalékos bérfejlesztéshez hasonló emelést szeretnének elérni, az elmaradt bérű dolgozóknak pedig ezen felül 5 százalékos emelést kértek. Gulyás Attila jelezte, hogy a BKV 9600 dolgozójából mintegy ezer gondolkodik azon, hogy beadja felmondását.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik