Belföld

Estére győz a hideg, szörnyű lesz a hétvége

Aki teheti, élvezze még ki a nemrég jött napos, meleg, enyhe időt, hétvégén erre nem lesz esély. Időjárásunkat napok óta hullámzó frontrendszer határozza meg, hideg- és melegfrontok száguldanak át a Kárpát-medence felett. Késő estére előbbi éri el térségünket, elered az eső.

Eső, szél, eső, hideg, eső

Reggelre borult lesz az ég, csapadék ekkor még inkább csak a keleti határszélen és délen fordul elő helyenként, ez azonban senkit ne tévesszen meg. Szombat napközben nyugatról újabb hidegfront érkezik és hoz országszerte jelentős mennyiségű esőt, magyarul egész nap esni fog.

A szelet is érezni fogjuk, főleg északon számíthatunk megerősödésére, ahol akár 60-70 kilométer/órás lökések is előfordulhatnak majd – mondja Varga Sándor meteorológus, az Időkép.hu munkatársa.

Visszaesik a hőmérséklet is. Ma napközben még 14-18 fok jellemző, de nyugaton-délnyugaton egy-egy területen 19-20 fokot is mutathatnak a hőmérők. Ehhez képest szombaton hűvös reggelre ébredünk majd, és napközben sem lesz melegebb 7-12 Celsius-foknál. Ráadásul a több helyen megélénkülő nyugati-délnyugati szél miatt hőérzetünk is jelentősen lecsökken.

Hétfőre kiderül

A légköri helyzet folyamatos és gyors változása miatt vasárnapra még nem igazán lehet pontos előrejelzést adni, jelen számítások szerint kevesebb lesz a csapadék, és az is jellemzően a nyugati-délnyugati tájakon hullhat le. Elszórtan keleten is eshet, de ott van esély a felhőzet felszakadozására és hosszabb-rövidebb napos időszakokra. De a szél marad – jegyzi meg a meteorológus.

A jó hír, hogy a mostani számítások szerint a jövő hét elején a hidegfront elhagyja az országot, és újabb felmelegedés kezdődik. Sovány vigasz, hogy munka közben süt majd kint a nap, miután a hétvégét már tönkretette az időjárás.

Harc a fejünk felett

Ha most rossz is az időzítés, azért tudnunk kell, teljesen tipikus márciusi időről van szó, ahogy mondani szokás: az évszaknak megfelelő. Az év ezen szakában ugyanis a Földközi-tenger térsége és Észak-Afrika területe egyre jobban kezd felmelegedni, és mind erősebben szorítja északra a hideg légrétegeket.

Ha úgy tetszik, a déli meleg és az északi hideg légtömeg harca zajlik a fejünk felett, a frontvonal pedig ezekben a napokban épp a mi térségünkben húzódik – mondja Varga Sándor. Egyszer egyik szorítja hátra a másikat, legközelebb a másik szerzi vissza elvesztett állásait.

A “csatatér” egyre északabbra húzódik, de azt lehetetlenség megmondani, mikorra veszi át az uralmat stabilan a meleg. Még áprilisban, május elején is előfordulhatnak talajmenti fagyot hozó hidegbetörések.

Ez van, földi halandóként egyet tehetünk: drukkolunk, hogy legalább a hétvége két napján jó idő győzedelmeskedjen a Kárpátok karjain belül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik