Belföld

Lecserélte a fütyülős esti mesét a rádió

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 03. 16. 13:41

Helyette egy sárkányölős került adásba a nemzeti ünnepen.

Március 15-én levette műsoráról az állami rádió a Szépenszóló Fütyöri című magyar népmesét, helyette a Sárkányölő Sebestyén került adásba – írja a Magyar Nemzet. A lap párhuzamot lát a műsorrend módosítása és Orbán Viktor kifütyülése között. Levélben fordult az MTVA-hoz, hogy megtudja az utólagos műsorváltoztatás okát, de a válasz megérkezéséig – hiánypótlásként – azért összefoglalta, hogy a lecserélt mesében a király megsüketül egy csatában, ezért el is megy a kedve a háborúskodástól:

Volt egyszer egy király, aki teljesen süket volt. Még egy régebbi háborúban történt, hogy a füle mellett sült el az ágyú, attól süketült meg. No, el is ment a kedve mindenféle háborúskodástól. Nem hogy javult volna, egyre romlott az állapota. Ordítozhattak a fülébe, nem hallott az égegyadta világon semmit! Nagyon elkeserítette ez a süketség! Egy napon, a saját születése napján, mikor az üdvözlő beszédekből nem hallott semmit, azt mondta három fiának, hozzák el neki a Szépenszóló Fütyörit!

Csak jelezzük, hogy sok szempontból a sárkányölős mese is hordozhat mindenféle áthallást, hiszen abban meg nyakig ér a szegénység. A szegény ember meg a három fia olyan szegények voltak,

hogy még betevő falatra sem jutott nekik. Elhatározták, hogy fölkerekednek és elpanaszolják a királynak az ő nagy szegénységüket.

A történetben aztán mindhárman megkapják az álruhás királytól, amit kérnek, de két fiú visszaélt a bizalmával. A harmadik nem és az ő fia volt Sebestyén, aki kiérdemelt a királytól egy csodakardot, amivel elszegődött a szomszéd királyhoz, akinek vissza is szerezte az összes birkáját. Ha egyébként igényes fikázásra vágyik, politikai szörcsögéssel, lázasan ajánljuk Fikkelstein úr történetét. 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's Sandor Liu Shaolin reacts in the men's 5,000m relay short track speed skating A final event during the Pyeongchang 2018 Winter Olympic Games, at the Gangneung Ice Arena in Gangneung on February 22, 2018. / AFP PHOTO / ARIS MESSINIS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.