Belföld

Politikai célokra használhatja a kormány a titkosszolgálatokat

Legalábbis erre lehet következtetni Németh Szilárd kijelentéseiből. A TASZ szerint nagyon súlyos, ha a kormánnyal egyet nem értőkről gyűjtenek adatokat.

Nagyon súlyosnak nevezte a Társaság a Szabadságjogokért, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok – ahogy egy Németh Szilárddal készült interjúból kiderül – arról gyűjthetnek adatokat, hogy milyen támogatásokat kapnak a civil szervezetek.

A Fidesz alelnökét a Mandiner kérdezte arról, hogy mire alapozza azt az állítását, miszerint az ellenzéki államfőjelölt, Majtényi László vezette Eötvös Károly Intézet több támogatást kapott Soros György alapítványaitól, mint amennyiről számot adtak.

Amit a szolgálatoktól meghallgathattam a nemzetbiztonsági bizottságban, arra

– jelentette ki Németh.

A TASZ kétségbe vonja a politikus kijelentését, miszerint „sokkal, de sokkal nagyobb lóvé van a háttérben”, de szerintük az az érdekes, hogy a nyilatkozatból kiderül, mivel foglalkoznak a titkosszolgálatok.

Ha Németh Szilárd igazat beszél, éppen a kormány elsőszámú ellenségének kikiáltott Soros György alapítványai és a kormány politikáját alkotmányossági alapon kritizáló, szintén politikai ellenfélként kezelt szervezetek közötti kapcsolatot figyelik meg

– mutat rá a szervezet.

A TASZ szerint titkosszolgálati jelentések készítésére Magyarország függetlenségét, politikai, gazdasági vagy más fontos érdekét sértő vagy veszélyeztető tevékenység adhat okot,

a titkosszolgálatokat nem a kormánnyal egyet nem értőkről, esetleg a tőle eltérő világnézetűekről szóló adatok gyűjtésére tartjuk fenn.

Ha mégis ilyen tevékenységet végeznek, az azt jelenti, hogy a titkosszolgálatokat a kormány politikai céljaira használja fel, ez pedig megengedhetetlen – írja blogján a szervezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik