Belföld

A hazai önkormányzatok 90 százaléka hónapról hónapra él

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke az ATV Start műsorában elmondta, hogy az önkormányzatok működési támogatása 670 milliárd forint a költségvetésen keresztül, az önkormányzatok éves szinten 2,5 ezer milliárd forintot költenek.

Kiderült, Magyarországon csak 300 olyan önkormányzat van, amely elég adót tud beszedni ahhoz, hogy abból éljen. Schmidt Jenő szerint ezek az „önkormányzóképes” önkormányzatok. Egy település akkor „önkormányzóképes”, ha tud dönteni a saját bevételeiről, és a mozgástere meghaladja a költségvetésének a 10 százalékát.

Ezzel szemben 2600 településen olyan minimális az adóbevétel, ezek szinte csak az állami támogatásból gazdálkodnak, így nem tudják felvenni a versenyt a nagyobb városokkal. Ez azt jelenti, hogy a hazai önkormányzatok 90 százaléka hónapról hónapra él. 

Schmidt Jenő a műsorban elmondta: körülbelül 250 milliárd forintra lenne szükség ahhoz, hogy minden magyarországi önkormányzat talpra tudjon állni.

Idén 11 milliárd forintnyi támogatásra pályázhatnak a működéshiányos vagy működésképtelen önkormányzatok. Ez a támogatás a működéséhez kapcsolódó kifizetetlen számlák kiegyenlítésére használható fel, három hónapon belül.

Vélhetően ez a 11 milliárd forint elég lesz

– mondta Schmidt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik