Belföld

Perre mennek a füttyszó szabadságáért

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 03. 13. 14:03

A TASZ szerint a nemzeti ünnep szelleméhez méltatlan a tiltás.

Mint azt korában megírtuk, a BRFK a múlt héten és hétfőn is megtiltotta, hogy Juhász Péter, az Együtt elnöke sípolással egybekötött tüntetést tartson március 15-én, nem messze Orbán Viktor múzeumkerti beszédétől. A tiltás alapja a „nemzet méltósága”, illetve a „méltó megemlékezéshez való jog” sérelme.

A TASZ bíróságon támadta meg a rendőrfőkapitány tilalmát, amely nem létező jogokra, értékekre hivatkozik. A tiltás hatályon kívül helyezését kérte a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságtól, az újabb tiltással kapcsolatban pedig továbbra is jogsegélyt nyújt az Együtt elnökének. A jogvédők felülvizsgálati kérelme szerint alapjogok, alkotmányos értékek ugyan korlátozhatják a gyülekezési jog érvényesülését, de ebben az esetben nincs ilyen indok.

Az, hogy a miniszterelnök zavartalanul szónokolhasson nem alkotmányos érték. Aki őt kifütyüli, róla mond véleményt, nem a magyar nemzetről, hiszen a magyar nemzetet önmagában sem a kormányzat, sem a miniszterelnök nem testesíti meg. Nemzeti ünnepről lévén szó, senkinek, még a kormányzatnak vagy a miniszterelnöknek sincs joga azt kisajátítani.

A BRFK szerint a fütyülés, sípolás csorbítaná az állami ünnepségen résztvevők jogát a méltó  megemlékezéshez.

Ilyen joga azonban senkinek sincs. Az ünnepség mindenkinek szól, ahogy az állam is mindenki állama, nemcsak azé, aki a kormánnyal egy politikai véleményen van.

A jogvédők szerint a BRFK megfeledkezik arról, hogy egy kormányzati szónok kifütyülése kulturált véleménynyilvánítás, megszokott demokratikus gyakorlat. Sem a vélemény tartalma – a kormányzat kritikája –, sem annak kinyilvánítása – kifütyülés –, nem foszt meg senkit attól, hogy méltóképpen megemlékezzen a forradalomról, vagy hogy véleményt mondjon a kormányzatról.

Sok mindent lehet mondani arra, aki a kormányzati ünneplést sípolással akarja zavarni – lehet nem egyetérteni vele, arcátlannak vagy faragatlannak nevezni – de a véleménynyilvánításhoz való jogát nem lehet elvitatni

– mondta Hegyi Szabolcs.

Március 15. szelleméhez méltatlan, hogy a rendőrség előzetesen kétségbe vonja egy tüntetés jogszerűségét, és politikai indokok alapján elvitatja bárkinek is a jogát ahhoz, hogy a szabadság ünnepén politikai véleményt nyilvánítson

– tette hozzá a TASZ programvezetője.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2015. március 16.
Farkas Flórián, a Fidesz képviselõje az Országgyûlés plenáris ülésén 2015. március 16-án.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Farkas Flórián tényleg „ment a lecsóba”

Kommentek

Velika Kladusa, 2018. november 19.
Migráns férfiak főtt ételt esznek a tűz körül egy sátortáborban, a horvát határ közelében levő északnyugat-boszniai Velika Kladusa településen 2018. november 18-án.
MTI/AP/Amel Emric
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.