Belföld

Három magyar egyetem a világ legjobbjai között

Három magyar egyetem került fel a Quacquarelli Symonds (QS) legfrissebb, az élet- és orvostudományi képzési területről készített rangsorára. A legjobb eredményt a Semmelweis Egyetem érte el, de a debreceni és a szegedi egyetemet is a legjobbak közé sorolták - írja az Eduline.

A Semmelweis Egyetemet a QS felsőoktatási világrangsorának készítői a 262. helyre sorolták, ezzel az orvostudományi képzési területen oktató magyar egyetemek közül a legjobb eredményt érte el. A Debreceni Egyetem a 401-450., a Szegedi Tudományegyetem pedig a 451-500. helyig jutott.

A nemzetközi rangsor készítői négy szempontot vettek figyelembe:

  • az intézmény hírnevét a tudományos szférában,
  • a munkáltatói véleményeket,
  • az intézményhez köthető tudományos munkák idézési gyakoriságát,
  • valamint az idézettségre utaló bibliográfiai indikátort (h-index citations).

Az Eduline megjegyzi, a  2015-ös négy helyett a legutóbbi összesített QS-világrangsorban már hat magyar egyetem szerepel. A magyar intézmények közül a Szegedi Tudományegyetem érte el a legjobb eredményt, a QS-rangsorban – a 2015-ös helyezéshez hasonlóan – az 501-550. helyen szerepel.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem megőrizte 601-650. helyét, a Debreceni Egyetemet a 651-700., a Budapesti Corvinus Egyetemet a 701+ kategóriába sorolták a QS-rangsor készítői.

Új magyar szereplő a listán a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem, mindkettő a 701+ kategóriában szerepel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik