Belföld

A hónap végén újra a Fővárosi Közgyűlés elé kerülhet az olimpia ügye

Kedden a Fővárosi Választási Bizottság határozatban mondta ki az olimpiaellenes aláírásgyűjtés eredményességét – írja az mno.hu. A határozatból kiderült, hogy a 266 151 leadott aláírásból

  • 172 672-t ellenőriztek, ennek
  • 12 százaléka volt érvénytelen.

Azért nem ellenőriztek több aláírást, mert a törvény értelmében “az aláírások tételes ellenőrzését addig kell folytatni, amíg bizonyossá nem válik, hogy az érvényes aláírások száma a választópolgárok helyi népszavazási kezdeményezéséhez szükséges számát eléri vagy alatta marad”. Így 151 239 érvényes aláírásig ellenőriztek.

Az aljegyző elmondása szerint a döntést 5 napon belül lehet megtámadni a Nemzeti Választási Bizottságnál, ennek ugyanígy 5 napja van a döntésre. Ha megtámadják a határozatot, a végső szó a bíróságé.

Ha a határozat jogerős, akkor a bizottság értesíti Tarlós Istvánt, akinek a fővárosi közgyűlés következő ülésén ezt be kell jelentenie. Ezután a közgyűlésnek kell határozatot hoznia arról, hogy elrendeli-e a helyi népszavazást.

A közgyűlés helyzete azért nehéz, mert attól, hogy okafogyottá vált a népszavazási kérdés, éppen a közgyűlési rendelet szól arról, hogy a közgyűlés „köteles helyi népszavazást elrendelni, ha azt a fővárosi választópolgárok legalább tíz százaléka kezdeményezi”.

Ez a döntés szintén megtámadható a bíróságon, a végső döntés pedig a Kúriáé arról, hogy egy visszavont pályázat esetén is meg kell tartani a népszavazást a budapesti olimpiáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik