Belföld
AppleMark

Tarlós: a 4-es metró a 2006 előtti szerződések miatt elfuserált

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2017. 03. 07. 09:39

Tarlós István szerint az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) a budapesti 4-es metró beruházásról szóló jelentésében megfogalmazott legsúlyosabb észrevételek, amelyek felvethetik az uniós támogatás visszafizetésének lehetőségét, lényegében még a 2006-os választások előtti időszakra vonatkoznak.
Korábban a témában:

A főpolgármester kedden az ATV Start című adásában úgy fogalmazott:

azok a brutális észrevételek, amik a visszafizetési lehetőségek rémét felvetik, azok lényegében, döntő többségében még a 2006-os választások előtti időszakra vonatkoznak.

Nagyon igazságtalan lett volna,

ha egy ilyen elfuserált projektet kínkeservesen rendbe hozunk, akkor most úgy nézzen ki, hogy itt valami összemosást lehet csinálni

– mondta Tarlós István felhívva a figyelmet arra, hogy az OLAF-nak a 2010 után időszakról egyetlen egy észrevétele volt, az összes többi a 2010 előtti időszakra vonatkozik. Kifejtette, hogy ez az egy észrevétel arra vonatkozik, hogy “meg kellett” kerülniük az ellenőrző mérnök tekintetében egy közbeszerzési eljárást. Az OLAF erről azt a megállapítást tette, hogy itt szó nincs bűncselekmény gyanújáról, hanem egy súlyos szabálytalanságot, egy összeférhetetlenséget nem lehetett másképpen megszüntetni – mondta Tarlós István.

Megvédte Demszkyt

Az OLAF-jelentés kapcsán, az Országgyűlés gazdasági bizottságának hétfői ülésén történt meghallgatásáról szóló írásokban megjelentekre reagálva, miszerint ott az ügyben megvédte Demszky Gábor volt szabad demokrata főpolgármestert, azt mondta: a metrószerződések nagyon rosszak, kedvezőtlenek, de egyelőre a volt főpolgármesterről “senki arra illetékes” nem mondta ki, hogy bármilyen bűncselekményt elkövetett volna. Ezért ilyet “prejudikálni nem lehet és nem is szabad”, ez a nyomozóhatóságok dolga.

Tarlós István hangsúlyozta azt is: bár a metrószerződések tényleg rosszak, arra törekednie kell az államnak és városvezetésnek, hogy lehetőleg

minél több kárt mentsünk, minél több pénzt visszaszerezzünk az országnak és a városnak.

Érintetlen az uniós fejlesztési lista

Tarlós István reagált a Miniszterelnökséget vezető Lázár János kijelentésére is, amely szerint “Budapestnek nem kellett az olimpiára ezermilliárd forint fejlesztési forrás”, így abból a vidék fejleszthető. A főpolgármester elmondta, nyilván bizonyos, kifejezetten az olimpia céljait direkt módon szolgáló sportcélú beruházások “éppen elmaradhatnak, de nem a teljes beruházási kontingens”. Az olimpiától függetlenül is megvalósítandó beruházások “természetesen nem maradnak el”, és ilyet nem is mondott senki – tette hozzá.

Tarlós István megjegyezte, jelenleg a 2014 és 2020 közötti európai uniós támogatások listáiból az eddig ott szereplő projektek közül “egyetlen egyet sem húztak ki”.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.