Belföld
EU-csúcs Brüsszelben - Orbán Viktor

Német lap: Orbán nemzeti tulajdonba akarja venni a bankszektort

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2017. 03. 06. 13:07

A Handelsblatt című német üzleti lap A bankok orbanizálása címmel közölt cikket a magyar bankszektor helyzetéről online kiadásában.  

Hans-Peter Siebenhaar cikkében kiemelte, hogy Orbán Viktor “jobboldali populista kormányfő” már három éve a bankszektor nemzeti tulajdonba vételére, “nacionalizálására” törekszik, álláspontja szerint “magyar kézben” lévő bankokra van szükség, mert válság esetén a pénzintézetek a tulajdonosi szerkezetből következő nemzeti érdekeknek megfelelően cselekednek.

Ezt a törekvést a “legmélyebb meggyőződéssel történelmi küldetésként” fogja fel a magyar kormányfő, és a ‘Magyarország az első’ jelszó alapján a nemzeti érdeket a középpontba helyező gazdaságpolitika részeként elérte, hogy

a bankszektor több mint 50 százaléka magyar tulajdonban legyen.

Lehetőség is a fura bankpolitika

A külföldi versenytársak körében aggodalmat okoz a magyar bankok megcélzott “dominanciája”, hiszen torzítja a versenyt, azonban új üzleti lehetőségeket is jelent. Ugyanis vállalati ügyfelek és nagy vagyonnal rendelkező ügyfelek a magyar bankok helyett inkább a Nyugat-Európából érkezett bankokat választják, mert igen bizalmatlanok azzal kapcsolatban, hogy mi lehet a kormány pénzügypolitikai reakciója egy újabb pénzügyi válságra – írta a Handelsblatt.

A lap szerint a paiacon arra számítanak, hogy a “nacionalizálás” nem folytatódik ilyen erőteljesen. Majd a továbbiakban idézi Andreas Treichlt, az Erste Group vezérigazgatóját, aki a tavalyi eredmények múlt heti bécsi ismertetésekor kijelentette, hogy Magyarországon javult az üzleti környezet, “jobban érezzük magunkat”.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.