Belföld

3 milliárdért űrközpontot kap Gyulaháza, ahol munkahelyekre lenne szükség

A Magyar Nemzet újságírója ellátogatott Gyulaházára, ahová a kormány 3 milliárd forintból épít “space-központot”. A lap szerint a kétezet lelket számláló község nem egy poros zsákfalu, bár egyetlen nevezetességük, hogy itt született a mindmáig egyetlen magyar űrhajós, Farkas Bertalan.

A takaros községbe nem légüres térbe érkezne a “space-központ”, ami nevével ellentétben nem űrállomás lesz, hanem egy már meglévő kiállítás bővítése. Bardi Béla polgármester elmondta: a központ ötlete akkor fogant meg, amikor hallott róla, hogy a Közlekedési Múzeum felújítása miatt bizonytalan az intézmény repülés- és űrkutatás-történeti gyűjteményének helye. Ezért elkezdett lobbizni azért, hogy ezek Gyulaházára kerüljenek.

Csoda és munkahely kellene

A polgármester a lapnak elmondta, hogy Gyulaházának csodára lenne szüksége, ugyanis a közmunka ellenére jelentős a munkanélküliség és a többek között ebből fakadó elvánorlás is sújtja őket. A településvezető szerint a téesz elköltöztetése után a megszűnés széléről hozták vissza Gyulaházát, akkor a folymaatos építkezés és a fejlesztési lehetőségek kutatása húzta ki őket a bajból. Ezt tervezi most is: a kiállításhoz biztosan szükség lesz infrastruktúra-fejlesztésre is.

A polgármester hozzátette: egyelőre még nem tudják, pontosan mire és mennyi pénzt kapnak a kormánytól, azonban minden fillért hasznosan költenek el és Gyulaházánál jobb helyre nem is kerülhetne az összeg: ez a fejlesztés lehet a fény az alagút végén.

Kiemelt képünkön a Robert C. Byrd Green Bank Teleszkóp a Föld legnagyobb rádióteleszkópja látható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik