Belföld

Senki nem mondja meg, hányan fagytak meg a télen

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint nincsenek hiteles adatok erről.

Sem a kormánytól, sem a hatóságoktól nem lehet megtudni, hányan haltak meg az idei télen kihűlés miatt – írja a hvg.hu.

A portál felidézi: a szocialista Korózs Lajos az év elején írásbeli kérdést tett fel Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek, akinek a nevében Rétvári Bence válaszolt. Az államtitkár válaszában kitért a hajléktalan-ellátásra és a szociális támogatásokra is, csak épp az elhunytak számáról nem tett említést.

Ezután a hvg.hu érdeklődött a Belügyminisztériumnál, a tárca viszont továbbította a kérdést az ORFK-nak, ahonnan négy hét alatt sem érkezett semmilyen válasz. Az Országos Mentőszolgálat pedig azzal hárította a megkeresést, hogy a mentők csak a halál beálltát állapítják meg, az okokat nem vizsgálják, így nincsenek erre vonatkozó adataik. Ehhez azonban a portál hozzátette: úgy tudják, az ORFK nyilvántartása részben kifejezetten a mentők adataira támaszkodik.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte: jelenleg nincsenek hitelesnek tekinthető adataik arról, hányan halnak meg kihűlés miatt egy-egy télen, dolgoznak a protokollon, ami lehetővé teszi ennek meghatározását. A hvg.hu információi szerint ennek ellenére kering a minisztériumban egy 70 körüli szám, de ezt a módszertani anomáliák miatt nem hozzák nyilvánosságra.

Módszertani dilemmák valóban vannak: az utcán elhunytaknál ugyanis sokszor nem egyértelmű, hogy valóban kihűlés okozta-e a halált, sőt, nagyon sokan nem is az utcán, hanem saját fűtetlen otthonukban halnak meg. Az ilyen esetek legtöbbje nagy valószínűséggel nem is kerül be a statisztikákba, mert a halál elsődleges okaként a kihűlést nem ismeri fel a halottvizsgálatot végző orvos.

Ráadásul a kihűléses esetek nagyobb részét azok az esetek adják, amikor egy erősen lehűlt hajléktalant, vagy fűtött otthonából kimentett embert kórházba visznek. Az ő haláluk már kórházi statisztikai adat lesz, ami az ORFK vagy az Emmi nyilvántartásában nem jelenik meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik