Visszavonták az olimpiai pályázatot

Tarlós István főpolgármester szerint Budapest nem volt felelőtlen, amikor a pályázás mellett döntött. Mégis visszavonták.

A Fővárosi Közgyűlés a Fidesz-frakció javaslatára rendkívüli ülést hívott össze szerdára, ahol az egyetlen napirendi pont a 2024. évi nyári olimpia és paralimpia pályázat visszavonásáról szólt.

A fideszes többségű testület az olimpiai pályázat visszavonása mellett döntött, 22 igennel, 6 nemmel.A fővárosi Fidesz–KDNP meghajlott Orbán Viktor akarata előtt.

Fotó: Berecz Valter

A döntés előtti adok-kapok

Tarlós saját véleménye szerint a kis– és törpepártok csak azért küszködtek a népszavazásért, mert az ezzel járó több hónapos kampányból politikai hasznot húznának, ezért Budapest inkább visszavonja a pályázatot.

Fotó: Berecz Valter

Felbomlott egység

A napirendi pont előterjesztése (.pdf) úgy fogalmaz, felbomlott a pályázat benyújtásakor még meglévő politikai egység, így a kormány felkérte a közgyűlést és a MOB elnökét, vonja vissza a pályázatot. A következőkben Tarlós dolga lesz az is, hogy egyeztessen a kormányról azokról a fejlesztésekről, amelyek az olimpiára készülve valósultak volna meg a fővárosban.

Mivel a főváros is tulajdonos benne, ezért döntöttek a Budapest 2024 Zrt. jogutód nélküli megszüntetésének megkezdéséről is.

A közgyűlés a legutóbbi ülésén csak arról döntött, hogy felszólították Tarlóst, tárgyaljon “a Magyar Olimpia Bizottsággal és a kormánnyal annak tisztázása érdekében, hogy a megszűnt nemzeti egységre tekintettel van-e értelme az olimpiai pályázat fenntartásának.”

Egy múlt heti tévés szereplésekor a főpolgármester azt mondta, értelmetlen fenntartani a pályázatot. “Azt nem mondanám, hogy dühös vagyok, úgy se fogalmaznék, hogy megkönnyebbültem”, mondta arról, hogy mit érez a pályázat visszavonása miatt.

Fotó: Berecz Valter

Presztízsveszteség

Ennek a tárgyalásnak az lett a vége, hogy Orbán Viktor Borkai Zsolt MOB-elnök és a főpolgármester társaságában úgy döntött, Budapest visszalép a pályázástól. Az ok a kormány szerint az, hogy a pályázat súlyos presztízsveszteség lenne az országnak, így a hármas szerint csak az lehet a felelős döntés, ha a főváros és a MOB visszalép a pályázattól.

A döntés bejelentésekor az aláírásgyűjtés során a nyílt vitát mindvégig kerülő Fürjes Balázs, a magyar pályázat elnöke a Budapesti Corvinus Egyetemen vesz részt egy vitán Fekete-Győr Andrással, a Momentum Mozgalom elnökével. Fürjes azt mondta: bár Budapest korábban esélyes volt, belátja, hogy nemzeti egység nélkül nem lehet pályázni. Fekete-Győr szerint Orbán megfutamodott.

Így népszavazás sem lesz a kérdésről, hiába gyűjtött össze a Momentum Mozgalom 266 151 erre vonatkozó aláírást, amit még most is számol a Fővárosi Választási Iroda. A Fővárosi Közgyűlésnek valószínűleg formailag ki kell majd írnia a referendumot, amit bíróság érvénytelenít ezt követően.

Momentum: gyávaság, árulás

Hivatalossá vált a kormány gyáva lépése, amivel elárulta azokat is, akik támogatják az olimpia ügyét – reagált a közgyűlés döntésére a Momentum Mozgalom. Közleményben azt írták: bár úgy gondolják, most nem alkalmas, hogy az ország olimpiát rendezzen, azoknak is joguk lett volna véleményt mondani, akik támogatják az ügyet, de ezt a lehetőséget elvették tőlük. “Ezzel azonban – számos politikai elemző állítása ellenére – a legkevésbé sem került rosszabb helyzetbe a Momentum: az ügynökakták, és az, hogy a politikai elit egy része az ügynökmúltjával zsarolható, még az olimpiánál is fontosabb ügy” – írták újabb akciójukra utalva.