Belföld

Rendőrségi ügy lett abból, hogy milliókat engedett el Zsidaiéknak a budavári önkormányzat

24.hu
24.hu

2017. 03. 01. 13:36

Korábban a témában:

Megírtuk, hónapokra elengedte az I. kerületi önkormányzat annak az üzlethelyiségnek a bérleti díját, ahol a Zsidai Zoltán Roy érdekeltségébe tartozó Jamie’s Italian étterem nyílt meg. A gasztrovállalkozó több ingatlant is kedvező áron bérelhet, tudta meg nemrég a hvg.hu.

Az eset után hűtlen kezelés gyanúja miatt az ügyészséghez fordult a lap egyik olvasója.

A Hvg-hez eljuttatott értesítőből kiderül,

Feljelentés-kiegészítést rendelt el a IX. Kerületi Ügyészség Gazdasági Bűnügyek Részlege a Zsidai-éttermekkel kapcsolatban, ezt az eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság korrupciós és gazdasági bűnügyek elleni osztály fogja végrehajtani.

A Harlequin Kft. képviseletében eljáró Zsidai 2016 decemberében írta alá a Fortuna u. 3. alatti 147 négyzetméteres ingatlan bérleti szerződését. Az üzlethelyiségért havonta 574 ezer forint plusz áfa bérleti díjat kell fizetni, vagyis a díj nem éri el a 4000 Ft+áfát. A kerület polgármestere 12 hónapra visszamenőleg, 2016. január 1-től kötötte meg a vállalkozóval az újabb bérleti megállapodást, miután az előző szerződés már 2015. december 31-én lejárt. Az újabb szerződés 2020. december 31-ig szól.

A Fortuna u. 21. szám alatti 118 négyzetméter alapterületű helyiségre vonatkozó szerződést 2014 februárjában módosították, ennek értelmében 5+5 évig folytathatnak itt „melegkonyhás vendéglátó-ipari tevékenységet”. A bérleti díjat négyzetméterenként évi 45 ezer forintban határozták meg, ami havonta 446 ezer forintot jelent a teljes üzlethelyiségért. A szerződésben azt is kikötötték, hogy a jegybanki alapkamat mértékénél nagyobb bérletidíj-emelést nem hajthat végre az önkormányzat.

A Jamie’s Italian-nek helyt adó Szentháromság téri ingatlanról 2015 szeptemberében szerződtek. A 400 négyzetméteres helyiséget havonta 2 millió forintért adja bérbe az önkormányzat, a négyzetméterár havi 5000 forint+áfára jön ki. Ezt az éttermet annak megfelelően kellett kialakítani, hogy megfeleljen a Jamie Oliver Group elvárásainak, ám az önkormányzat a felújításra tekintettel hat havi bérleti díjat elengedett Zsidaiéknak, ami 12 milliós kedvezményt jelent.

V. Naszályi Márta azt mondta: a szerződéseket azért kérte ki, mert szerinte átláthatatlanok, követhetetlenek a kerületben az ingatlan-bérbeadás feltételei. Az összes kerületi üzlethelyiség szerződéseit kikérte, de állítása szerint csak egy táblázatot kapott a jegyzőtől, amelyben úgy véli, nem egyértelmű adatok szerepeltek. Ezért több szakaszban próbál hozzájutni a teljes anyaghoz, így kérte ki a Várban több bérleménnyel rendelkező Zsidaiék szerződéseit.

A képviselő szerint a bérleti díjak kevésnek tűnnek, de ezt akkor lehetne tisztázni, ha kiderülnének a pályáztatás körülményei. A pályázatbontás azonban zárt volt, a részleteket az önkormányzat és Zsidaiék tudhatják.

Zsidai Zoltán Roy a hvg.hu-nak annyit mondott: kérdéseikkel forduljanak az érintett bérlemények tulajdonosához, a Budavári Önkormányzathoz.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.