Belföld

Orbán nem kapott pénzt maffiafőnöktől, bombagyárostól

A propagandaminisztérium szerint képtelenség már a kérdés felvetése is.

Szabó Tímea arról kérdezte a kormányfőt, vett-e át

közel 1 millió márkát tartalmazó bőröndöt Szeva bácsitól, Dietmar Clodón keresztül 1994-ben?

A Párbeszéd társelnöke azért várt választ a miniszterelnöktől, mert olyan sajtóhírek jelentek meg, amelyek szerint Orbán Viktor még ellenzéki politikusként állítólag pénzt vett át a „bombagyáros” Dietmar Clodótól, aki azonban csak a postás volt, a pénzt a kérdésben „Szeva bácsiként” megjelölt Szemjon Mogiljevics küldte választási hozzájárulásként. Az ellenzéki politikus Jürgen Roth német író Piszkos Demokrácia című könyvéből idézte a bombagyárost.

Szeva tolmácsa egyszer közel egymillió márkát tartalmazó bőröndöt hozott nekem. Szeva azt mondta nekem, támogatása választási kampányhoz. Egy fiatal fickó kapta, aki először nem akart eljönni a házamba. Azt mondtam neki: “Figyelj ide! Van itt egy bőröndnyi pénz. És én biztosan nem fogok vele az utcán szaladgálni. Ha tehát nem kéred, akkor megmondom Szevának, és majd elviszi a bőröndöt. Nekem mindegy.”

Végül egy idősebb úrral eljött hozzám, és elvitte a bőröndöt. Hogy ki volt az, az engem nem érdekelt.

Orbán Viktor helyett a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára válaszolt, mert ez a feladata, bár jelezte: „fiatal fickók” ügyében ő sem illetékes.

A tények kedvéért Dömötör Csaba ugyanakkor felidézte, hogy Dietmar Clodo és társai ellen az első Orbán-kormány alatt indult eljárás. Jogerősen tíz év fegyházra ítélték és a szocialisták kormányzása alatt adták ki Clodót Németországnak, ahol egy német bíróság szabadon engedte.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy Jürgen Roth a szélsőbaloldali körök egyik ismert németországi szerzője, aki nagy gyakorlattal rendelkezik olyan személyek minden alapot nélkülöző megvádolásában, mint Helmut Kohl kancellár.

Éppen ezért engedje meg, hogy kérdését képtelenségnek minősítsem és egyben visszautasítsam. 

Pintér: a kérdés is sértő

Korábban az LMP társelnökei a belügyminisztert kérdezték erről. Pintér Sándor jelezte, számára már a kérdés is sértő. Szél Bernadett és Hadházy Ákos egyebek mellett arra volt kíváncsi, hogy a miniszter fenntartja-e, hogy sosem találkozott személyesen Clodóval, találkozott-e Szeva bácsival, lehetnek-e az orosz kormánynak, szolgálatoknak olyan felvételei, amin ő vagy Orbán Viktor pénzt vesz át.

Válaszában a miniszter azt írta: a kérdésekkel kapcsolatban az 1998-2002 közti bizottsági meghallgatásokon „korrekt, jogszerű és szakszerű” választ adott, ami fellelhető a jegyzőkönyvekben.

Az a kérdés pedig, hogy vettem-e át pénzt Magiljevicstől vagy bármely, Magiljevics képviseletében eljáró személytől, önmagában is sértő

– írta a belügyminiszter. Bár a Dietmar Clodo szavaira nincs semmiféle bizonyíték, az ellenzéki politikusok felidézték, hogy a bombagyáros tavaly júniusban, Németországban tett írásbeli vallomásában azt állította: 1993 és 1996 között Pintér Sándor is többször járt nála, ő közvetített a politikai és rendészeti vezetők, valamint a „Szeva bácsiként” ismert Szemjon Mogiljevics között, akit az orosz maffia magyarországi helytartójaként emlegettek. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik