Belföld

Íme a Momentum majdnem-programja

Erősen oroszellenes élet üt meg a Momentum elvrendszere, ami nem veti el az abortuszt és a könnyűdrogok gyógyászati legalizálását sem, de óvatos a migrációval.

Programot még nem hirdetett az olimpiaellenes népszavazást végigvivő Momentum Mozgalom, ami hamarosan párttá alakulhat. Az Index feltett Fekete-Győr András elnöknek pár kérdést, hogy világossá váljon, a budapesti olimpiai pályázat mellett melyik témáról mit gondol a Momentum.

A migrációt csak szabályozott formában tudja elképzelni az elnök, a menedékkérőket pedig méltányos körülmények között kell az államnak felügyelnie és ellenőriznie. A menekültek problémáját közösen kell kezelnünk más országokkal. A gazdasági bevándorlókkal pedig nem tud foglalkozni az országgal, amíg ennyi a kivándorló.

Az Európai Unióval kapcsolatban arról beszélt Fekete-Győr, hogy az adópolitikában, honvédelemben és energiaügyben szorosabb együttműködés kéne, bár a polgárokat is meg kéne kérdezni. A hatáton túli magyarok autonómiájába Magyarország nem szólhat bele, de segítheti a jogaik érvényesülését szerintük.

Adóügyben többkulcsos szja-t akarnak áfacsökkentéssel és a szegények terheinek enyhítésével. Az Egyesült Államokkal – Donald Trump ide vagy oda – együtt akarnak inkább működni, mint Moszkvával, mert az oroszok zsarolnak minket. Ezen az energiafüggetlenséggel és az ügynökakták nyilvánosságra hozásával lehet segíteni.

24.hu / Berecz Valter

Ha már oroszok, Paks II-ről az a véleményük, hogy nyilvánosságra kéne hozni a titkosított részleteket, majd azokat társadalmi vitára kéne bocsátani. Persze a befolyásszerzést meg kell előzni. A Momentum szerint rövidtávon kell még atomenergia az országnak, de hosszabb távon függetlenedni kell az oroszoktól, és a megújuló energiákra kell helyezni a hangsúlyt. A globális kereskedelem jobb az országnak, mint a hazai piac védelme, de a fejlesztésre kell ösztönözni a magyar vállalkozásokat is.

Az oktatásban a szegregációt elvetik, szerintük csak a sok különböző gyerek közös nevelésével lehet jó a közoktatás. A jelenlegi terhességmegszakítási rendszer alapvetően jó a Momentum szerint, de szélesebben elérhető fogamzásgátlás szükséges, nem vényköteles esemény utáni tabletta kell, a rászorulóknak pedig megfizethetővé kell tenni az abortuszt.

A melegházasságot elismerik, szerintük az állam előtt mindenkinek egyenlőnek kell lennie. Drogügyben az a véleményük, hogy segítenie kell az államnak a függőket az egészséges életre való visszatérésben, gyógyászati célból engedélyezni kell a könnyűdrogokat, végül pedig vitát kell folytatni arról, jobb lenne-e a minőségellenőrzés, mint a tiltás.

A Budapesten megtermelt GDP-t Fekete-Győrék szerint is szét kell osztani az ország települései között. A feltétel nélkül alapjövedelem Magyarországon pedig még nem időszerű, meg kell várni legalább a finn kísérlet végeredményét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik