Belföld

Megszólalt a floridai strandon meztelenkedéssel vádolt magyar diplomata

Nem érzi bűnösnek magát Gergátz István Magyarország tiszteletbeli konzulja, akit a napokban Floridában szeméremsértő meztelenkedésért vettek őrizetbe. A diplomata részletesen beszélt a 24.hu Amerikából tudósító munkatársának, mi is történt vele egy hete a cápafogak gyűjtőhelyeként és a környék nem hivatalos nudista strandjaként is ismert velencei Caspersen Beach-en.

A letartóztatás óta eltelt borzasztó napokban természetesen elgondolkoztam én is azon, hogy ilyen helyzetben esetleg le kellene mondanom. De mindig arra a következtetésre jutok, hogy nem követtem el semmi rendkívülit és szeretném folytatni a szolgálatomat. Nem ismerkedni és nem szexuális célból látogattam el arra a strandra, ahol máskor is gyakori vendégek vagyunk a feleségemmel. Mi ismerjük és preferáljuk a floridai naturalista strandok többségét, ezen a környéken ez az egy van amolyan félhivatalos státuszban, igaz sajnos valóban hallani olyanokról, akik itt akarnak illegálisan szexpartnert találni

– mondta Gergátz István, akit a magyarországi tudósítások szerint egy szatírokból álló, többnyire idős férfiakat tömörítő társaság egyik tagjaként tartóztattak le a tengerparton. A cikkek azt feltételezték, Gergátz nemi szervét mutogatta és tisztességtelen ajánlatokat tett a fürdőzőknek.

Ismétlődő lakossági panaszok hatására rendőri szervek a múlt héten két alkalommal tartottak razziát Sarasota strandjain. Detektívek hat férfit vettek őrizetbe, közöttük többen valóban mutogatták nemi szervüket és félreérthetetlen gesztusokkal – maszturbálás, a másik fél tapogatása, prostitúció folytatása –  jelezték szexuális szolgáltatások iránt érzett vágyaikat – derül ki a Sarasota megye Sheriff irodájának hétfői közleményéből.

A 24.hu kedden telefonon érte el az iroda sajtókapcsolatokért felelős igazgatóját. Kaitlyn R. Perez arról tájékoztatott, hogy Gergátz Istvánnal szemben ugyanaz a vád, mint a többi őrizetbe vett férfival szemben:
jogtalanul tette közszemlére nemi szervét.

Ez abban a furcsa helyzetben is igaz, hogy a jelentés szerint amíg a többiek tettlegességig fajuló fajtalankodáskor buktak le, addig a magyar diplomatát egy nyugágyon folytatott olvasás közben fülelték le. Gergátzék ügyvédje szerint a jelenlegi jogszabály értelmében mindez egy kisebb kihágásnak minősül.

Legalább 30 perc sétára a főparkolótól, egy kies, csendes és félreeső helyen szereltem fel a nyugágyamat két fa között. Mindenki el tudja képzelni,  hogy oldalról egy függő nyugágyra miként lehet belátni. Éppen a New Yorker magazint olvastam, amikor egy férfi odajött mellém, akiről később megtudtam, hogy ő volt a csali. Ő arról kérdezett, tudom-e merre van a komp kikötője? Válaszom után még az akcentusom iránt is érdeklődött. Miközben ez a pár másodperc zajlott, én az újságommal takartam el nemi szervemet. Nagy megdöbbenésemre nem sokkal később két terepruhás rendőr ugrott oda mellém, és kísértek oda a parkolóhoz. Ott aztán egy autóba tettek, és így került rám bilincs is első alkalommal

– idézte fel a 24.hu-nak Gergátz a letartóztatását. A 71 éves cukor- és szívbeteg nyugdíjas belgyógyászt ezt követően átvitték egy másik strandra, ahol áttették egy következő autóba, ott már egy másik férfi is bilincsben várta a fogdába szállítást. Gergátz szerint “rémisztő és megalázó órák” teltek el, amíg telefonon segítséget tudott kérni. Végül estére 500 dolláros óvadék ellenében szabadlábra kerülhetett.

A washingtoni magyar nagykövetség természetesen azonnal jelentést kért a diplomatától, aki Floridában 2012 óta, önkéntes alapon segíti az itteni magyarok életét. Jelenleg bizonytalan, hogy a megtépázott renoméjú diplomata folytathatja-e szolgálatát. A 24.hu úgy tudja, hogy március 16-ára idézték be Gergátzot a városi bíróságra, ahol szeméremsértési kihágással vádolják majd. Ilyen esetben általában 500 és 15 000 dolláros pénzbírságot szoktak büntetésként meghatározni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik