Belföld

„Hol a pofátlanság határa?” Itt a 320 milliós válasz

Senki nem repül a légiforgalmi irányítás vezetői közül. Ez derül ki Fónagy János válaszából.

Mint korábban megírtuk, 320 millió forinttal támogatta az állami tulajdonú HungaroControl Zrt. a Szövetség a Nemzetért Alapítványt, amely az Orbán Viktor által 2002-ben életre hívott polgári körök fenntartásáért felelt. Ander Balázs, a Jobbik képviselője szerint ez megdöbbenéssel vegyes felháborodást vált ki minden jóérzésű emberből. A közpénzek ilyen szintű szórása

még egy középkategóriás banánköztársaságban is elfogadhatatlan lenne.

Az ellenzéki politikus érthetetlennek nevezte az állami pénzek “elfolyatását” pártpolitikai alapon, mondván, nincs helye állami cégek kiadásai közt olyan tételnek, amely sorsát nem befolyásolhatja a közakarat.

Seszták Miklós fejlesztési minisztertől ezért Ander Balázs megkérdezte:

1. Mikor szólítja fel lemondásra a HungaroControl botrányos pénzosztogatásában szerepet vállaló vezetőit?

2. Mikor szólítja fel a Szövetség a Nemzetért Alapítványt, hogy utalják vissza a számukra adott 320 millió forintot, hogy aztán azt osztalék fórmájában az államnak juttatva fordíthassák transzparensebb és nemesebb célokra?

Minisztere helyett Fónagy János államtitkár válaszolt a

Hol a pofátlanság határa?

című kérdésre. Megerősítette, hogy a HungaroControl Zrt. régóta nyereséges, tevékenységéhez költségvetési forrást, állami támogatást nem kap, gazdálkodását ugyanolyan szabályok kötik, mint a többi — a tárca tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó — állami tulajdonú társaságot.

Fónagy János fel is sorolta, hogy például az Ander Balázs által kifogásolt támogatásnak milyen szabályoknak kell megfelelnie, illetve jelezte, hogy

a szerződés megkötéséhez a tulajdonos előzetes hozzájárulása is szükséges.

Az államtitkár szerint a HungaroControl Zrt. Társadalmi Felelősségvállalási Programja keretében kiemelt területnek tekinti a légiforgalmi irányítás, a repülés és a légi közlekedés népszerűsítését, és az ezekhez kapcsolódó szolgáltatások fejlesztésének támogatását.

A cég külön figyelmet fordít a természeti környezet fenntartására, védelmére, rekultivációjára, a fenntartható fejlődésért indított programokra, akciókra, kezdeményezésekre, az ezeket szervező-végrehajtó szervezetek támogatására.

A Jobbik képviselője által kifogásolt 320 millió forint is kizárólag a fenti célokra használható fel, politikai, vallási és felekezeti tevékenységre nem.

Vélhetően ugyanez vonatkozik arra a 25 millió forintra is, amellyel a légiforgalmi szolgáltató azt a Jövő Uniója Alapítványt támogatta, amelynek kuratóriumi elnöke a Fidelitas országos választmányát vezető Tardi Tamás Ákos. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik