Belföld

38 év után küldtek el egy tanárnőt, mert az igazgató állította, megütött egy gyereket

Rendőrök vitték el három éve Borisné László Erzsébet csongrádi tanárnőt, végül a bíróság kimondta: ártatlan, nem bántotta a nyolcadikos fiút. A pedagógus munkaügyi pert nyert az iskolával szemben, írja a delmagyar.hu.

Borisné László Erzsébet matematika–technika szakos tanárnő ügyeletes volt még két évvel ezelőtt a csongrádi Nagyboldogasszony Katolikus Általános Iskolában.

Észrevette, hogy a nyolcadikosok egy ugrókötéllel csapkodják egymást, odament hozzájuk, elkérte tőlük a kötelet. A gyerekek viszont nem adták oda, itt a piros, hol a piros játékot játszottak vele, mesélte a tanárnő.

Ahogy ott álltam közöttük, egy reflexszerű mozdulatot tettem a kezemmel hátrafelé, és közben véletlenül hozzáértem a mögöttem álló diákhoz. A kötelet odaadták, én nem tulajdonítottam nagy jelentőséget az esetnek. Sokan látták, ami történt. Órám következett, bementem. Aztán kicsöngetéskor elámultam a következményeken

– emlékszik vissza.

Borisnét a szünetben már az igazgató fogadta, és azt mondta neki, hogy azonnal döntenie kell: vagy közös megegyezéssel távozik, vagy az iskola feljelenti bántalmazásért, és azonnali hatállyal felmentik a munkavégzés alól.

A tanárnő először nem írta alá felmondását. A fiú családja sem akarta, hogy a tanárnő ellen eljárás induljon a szerencsétlen, nem szándékos mozdulat miatt. Az igazgatónő azonban megtette a feljelentést, és 2015. június 16-án elbocsátotta a tanárnőt. Borisné László Erzsébetért rendőrök mentek a lakására. Közfeladatot ellátó személy által elkövetett bántalmazás volt a gyanú.

A büntetőüggyel egy időben munkaügyi pert indított az iskolával szemben. Borisné 38 évig tanított, először 6 évig Szentesen, majd 1983-tól mindvégig ugyanabban az iskolában, a csongrádi Kossuth Lajosban, amelyet 2011-ben átvett a Szeged–Csanádi Egyházmegye.

Végül az ügyész is a vádlott felmentését kérte. Tavaly tavasszal a bíróság kimondta, a tanárnő ártatlan. Novemberben a munkaügyi bíróság megállapította, jogtalan volt az elbocsátás, anyagi kártérítést ítéltek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik