Belföld

Riasztás: ezért tépi le a fejünket a szél

Keddre mindenki igazi tavaszi időt várt, az előrejelzések 20 fokot ígértek, madárcsicsergés, D-vitaminkészletek feltöltése, vidám munkanap a napfényben. Így is történt, a hőmérők délen, délkeleten 20 fok környékén állnak, süt a nap, esőre estig sehol nem kell számítanunk. Csakhogy közben lefújja a fejünket a szél.

Hivatalosan úgy mondják, a délnyugati szél egyre többfelé megerősödik, a délkeleti részek kivételével nagy területen viharossá fokozódik. Olyannyira, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyére másod, a nyugati és keleti országrészre elsőfokú figyelmeztetést adott ki a 70 km/órát is meghaladó széllökések miatt. Csupán hat déli, délkeleti megye marad ki a szórásból.

Sőt, a Dunántúl legnagyobb részén és a középső országrészben elsőfokú riasztás lépett életbe – a részletek itt.

Zonalitás: frontok, változékonyság, szél

Mindez az év ezen szakában cseppet sem szokatlan, hisz ilyenkor már gyakran ki tud alakulni a zonalitás, ami azt jelenti, hogy a kontinens feletti alapáramlás határozott nyugat-keleti irányt vesz, így a közvetlenül az óceáni térségből érkező frontok alapvetően enyhe, nedves levegőt és gyakran szeles időt hoznak nekünk – mondja Varga Sándor meteorológus, az Időkép.hu munkatársa.

Emiatt kedd éjjel, szerda virradóra egy hidegfront vezetésével várhatóan mindenhol elered az eső, néhol akár 8-10 mm-t meghaladó mennyiség is hullhat. Szerda reggel még esni fog, délután viszont már csak délen és keleten számíthatunk gyenge esőre. Az elvonuló csapadékzóna mögött felszakadozik a felhőzet, de a hőmérséklet átmenetileg visszaesik, a mai 20 után 8-11 fokos maximumokkal kell beérnünk. Marad az erős szél, főleg északnyugaton kell viharos lökésekre készülni.

A következő pár napban is egymást követik majd a frontok, de az időjárás alapvetően enyhe marad, amit felfoghatunk a tavasz leheletének is, de Varga Sándor szerint korai lenne még azt mondani, hogy a fagyokat végleg magunk mögött hagytuk.

A magasban 250 km/órával tombolhat

Érdekességként egy másik, szélgeneráló tényező, amit a szakemberek úgy neveznek: futóáramlás. Ez egy 10 ezer méter magasságban kialakuló szélcsatorna, amiben időszakosan akár 200-300 km/órás szelek is kialakulhatnak. Ezt a szélcsatornát olykor a repülőgépek is kihasználják, mivel „meglovagolva az erős áramlást” lerövidíthetik a menetidőt.

Bizonyos időjárási helyzetekben, amikor felettünk fúj a futóáramlás, az erős szél kissé lekeveredhet a talaj közelébe is, de természetesen itt már nem lesz akkora a szélerősség, mint a magasban.

Azt, hogy most is ez segítette volna elő az országban tomboló viharos szelet, a meteorológus elmondása szerint nem lehet egyértelműen kijelenteni, mivel az érkező hidegfrontok előtt egyébként is gyakran megerősödik a délnyugati szél.

(Kiemelt kép: MTI/Varga György)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik